A Gyulafehérvári Caritas önkénteseinek elsősegélynyújtó képzése

2021.július 20-21-én, Zetelakán, kétnapos elsősegélynyújtó képzésre került sor a Salvatore Egyesület közreműködésével. A képzés célcsoportja a Gyulafehérvári Caritas önkéntesei voltak, de a helyi közösség részéről is szép számban csatlakoztak, hogy megismerhessék az életmentés alapvető lépéseit.

A Salvatore Egyesület részéről Buna Hunor és Buna Attila szakemberek már az előadás elején kihangsúlyozták az időben történő elsősegélynyújtás fontosságát, a mentőegység kiérkezéséig a beteg állapotának stabilizálását.

A képzés két részből állt. Első nap az elsősegélynyújtás alapjait sajátították el a résztvevők. Az előadók megismertették az alapszintű újraélesztés lépéseit, az automata és szemiautomata defibrillátor használatát, valamint bemutatták, hogyan kell beavatkozni egy idegen testes fulladás esetén. Az elméleti oktatás mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektettek, a résztvevők kipróbálták hogyan zajlik az újraélesztés, hogyan kell használni a defibrillátort, és hogyan kell alkalmazni a Heimlich-féle műfogást.

 

Az elsősegélynyújtó bemutató második napja az idegen testes fulladás esetén alkalmazandó gyakorlatsorok ismétlésével folytatódott, majd ezt követte az általános sürgősségi esetek ellátásának megismerése. A szakemberek bemutatták, hogy melyek a teendők vérzések, törések, égési sérülések, epilepsziás krízisek esetén. Emellett, a résztvevők megtanulták melyek azok a fontos információk, amelyeket minden esetben el kell mondani a 112-es sürgősségi szám tárcsázása esetén.

A képzés interaktív volt, az esetek során felmerülő különböző kérdések és dilemmák is megválaszolásra kerültek.

A képzés után önkénteseink olyan tudással gyarapodtak, amely által bármilyen baleset esetén segítséget tudnak nyújtani az önkéntes munkájuk során ellátottjainknak vagy a mindennapokban embertársaiknak, barátaiknak.

Ezúton is köszönjük Salvatore Egyesület közreműködését és a Communitas Alapítvány támogatását!