A szükség közelről látszik

Ötves Zoltán, az Accenture munkatársa az idén április folyamán keresett meg azzal a szándékkal, hogy szeretne az önkéntes csapatunk tagja lenni, szabadidejét valami jó célra fordítani.

Egy hosszas beszélgetés után körvonalazódott, hogy az Emmaus gyermekotthonban kezdi el önkéntes munkáját, ahol tapasztalatából és szakmai tudásából adódóan a gyerekeknek tart heti rendszerességgel olyan alkalmakat, ahol lehetőségük van szert tenni a számítógép használatában való jártasságra. 

„Az ötlet az, hogy ismertessük meg velük a digitális világot, számítógép használatot, internet használatot, stb. Úgy gondolom, erre nagy szükségük lehet majd, könnyebben találnak megfelelő munkát, könnyebben integrálódnak, segítheti őket a mindennapokban is. Csak az iskolára nem lehet sajnos alapozni, az ilyen jellegű oktatás nagyon hiányos még nálunk.” – fogalmazott Zoli.

A gyermekotthon összesen egy laptoppal rendelkezett, így elég hamar kiderült, hogy a hatékony munkához közel sem elég ennyi eszköz, többre lenne szükség, hiszen ahogy Zoli is megfogalmazta, ”Egyetlen régebbi eszközzel nehezen lehet boldogulni, jobb ha mindenki hozzáfér egyhez, párhuzamosan tudják őket használni, a feladatokat elvégezni. Egyértelművé vált, hogy számítógépre, felszerelésre van szükség. ”

“Aztán jött a nyár és a gyerekek hazamentek, ez idő alatt, gondoltam a kollégákat, ismerőseimet megkérdem, hátha ha van valakinek számítógépe, képernyő, egér, tablett, bármi amit adományozna a gyerekek digitális fejlődéséhez, hogy őszre legyen, amire visszatérnek. Mivel a cég ilyen profillal rendelkezik, esélyes volt, hogy sikerül összegyűjteni parát a kollégáktól. Időközben sikerült így szerezni három jó számítógépet és egy laptopot, két egeret, egy tabletet, valamint egy régi számítógépet, amit majd alkatrészekre bontunk, hogy megvizsgáljuk és a fiúk szereljenek. Ki is alakították a helyet erre a célra az otthonban, a gépeket pedig átnézte a Caritas-nál tevékenykedő rendszergazda, így mindegyik működőképes, használatra várt, amelyet a gyerekek lelkesedéssel, tele izgalommal fogadtak.”- folytatta a mesélést. Időközben a cég használt, de jó állapotban lévő képernyőket ajánlott fel, hogy végre elindulhasson a rendszeres foglalkozás a gyerekekkel.

A sikeres gyűjtést egy újabb követte, mivel a cég minden évben figyelmet szentel az adományozó, társadalmat fejlesztő akciók szervezésére, ezúttal a gyermekotthonra esett a választásuk, őket szerették volna támogatni. Ebben az akcióban körülbelül 30 kolléga vett részt és összesen 3.000 lej gyűlt össze, melyet a cég még 2.000 lejjel megtámogatott. Az összeg egy részére tisztítószereket, tanfelszerelést, játékokat, tisztálkodási szereket, a kisebb gyerekeknek pelenkát és a nagyobb gyerekeknek ping-pong asztalt vásároltak, a fennmaradó összeget pedig a gyermekotthon folyószámlájára utalják át.

Arról érdeklődtem Zolitól, hogy miért tartotta fontosnak, hogy ezt az ügyet kézbe vegye és az adományba kapott és vásárolt dolgokat a gyermekotthonnak ajánlják fel:  “Adni jó, ez nem csak azt jelenti, hogy anyagiakat, pénzt, tárgyakat adni. Lehet adni időt, segítséget, tudást, tapasztalatot, törődést és így tovább. Azt gondolom, ha valaki úgy érzi, hogy valamennyire jártas egy területen, megtanult egy szakmát, tapasztalatokat szerzett az élete során, legyen az bármilyen területen, vagy akár a mindennapi tevékenységekből, hobbikból felhalmozott tudása, tapasztalata van, előbb utóbb eljöhet a pillanat, amikor úgy érzi, hogy abból is érdemes adni, az is egy érték és értéket teremthet. Bennem, első sorban ez a szándék merült fel és ki lenne kapóbb, kíváncsibb, fogékonyabb, érdeklődőbb erre, mint a gyerekek. Persze ez külön kihívást is jelent, hiszen olyan módszereket kell kitalálni, ami leköti őket. Fontosnak tartom, hogy azok a gyerekek is, akiknek otthon nem adatik meg a lehetőség, hogy digitális eszközöket használjanak, megtanulják, tapasztalatot gyűjtsenek felnőtt korukra, ami segíthet majd nekük könnyebben elhelyezkedni és integrálódni. Eszközök nélkül ez lehetetlen. Ezek az eszközök, felszerelések ráadásul elég költségesek is. Szóval innen jött az szándék és majd később a szükség és az ötlet, hogy adományokból hátha meglesz legalább egy része és meg is lett végül mind. Ez szerencsésen egybeesett a munkahelyen szervezett adománygyűjtő akcióval és mivel nem volt még konkrét cél, egy kedves kolléganőm, barátom hozzájárulásával sikerült, hogy itt is az Emmaus gyermekotthonnak gyűjtsünk, szóval minden passzolt és a lehető legjobban sikerült! Köszönet mindenkinek!” – zárta gondolatait Zoli.

Ezúttal is szeretnénk megköszönni Ötves Zoltánnak a munkáját, az ötlettől a kivitelezésig, valamint munkatársainak és ismerőseinek az adományokat, végül de nem utolsó sorban az Accenture cégnek a támogatást.

Fekete Gyöngyvér Csilla,
önkéntesek koordinátora

Köszönjük a támogatást a Bethlen Gábor Alapnak!