Acţiunea caritabilă “Un million de stele pentru nevoiaşi”
Acţiunea Un milion de stele pentru nevoiaşi are deja o tradiţie în ţările din Europa de Vest. Prima dată a fost organizată în 1998 în Franţa. De atunci, acţiunea se organizează anual în tot mai multe locaţii. În ţara noastră organizaţia Caritas s-a alăturat din anul 2009 acestei acţiuni, care a fost organizată în 7 oraşe din România.
A devenit deci o tradiţie ca în fiecare an Asociaţia Caritas Alba Iulia să realizeze cel mai amplu gest de solidaritate: Evenimentul Un milion de stele pentru nevoiaşi. Acţiunea constă în aprinderea unor lumânări într-un spaţiu public şi oferirea unei donaţii la faţa locului, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană care se confruntă cu neajunsurile şi excluziunea socială. Această acţiune oferă oportunitate oricărei persoane de a face un bine exprimându-se vizibil şi arătând, în ciuda tuturor dificultăţilor, importanţa comunităţii şi interesul purtat celor în nevoie.
Sumele obţinute din vânzarea candelelor sunt folosite pentru ajutorarea persoanelor marginalizate. În preajma sărbătorilor de Crăciun, se pregătesc pachete cu alimente pentru familii care trăiesc într-o situaţie materială precară. Astfel, la acest eveniment sunt invitaţi să participe toate persoanele care doresc să trăiască spiritul solidarităţii.
Anul acesta, 16 localităţi au fost iluminate de lumina solidarităţii şi a carităţii în data de 14 octombrie, participând mai mult de cinci mii de persoane. Din cele 16 de localităţi, în Târgu Mureş au participat cele mai multe persoane, în total 755. Aici trupa Koszika & The HotShots i-a încântat pe copii, părinţi, bunici şi toţi cei prezenţi cu un concert caritativ. Copiii s-au amuzat cu alergatul pe „covorul cu candele”, iar voluntarii Young Caritas au intrat şi aici în scenă.
“Starea de spirit a fost fantastică. Deşi era foarte frig, au venit mulţi oameni, mici şi mari deopotrivă, şi toată lumea s-a simţit extraordinar, tuturor le-a plăcut concertul, ne-am distrat cu toţii. Am reuşit să atragem atenţia a 700 de persoane, care au donat cu mare plăcere. Pentru mine a fost o experienţă unică să văd cât de mulţi oameni sunt în stare să ajute cu forţele unite, de aceea simt că această acţiune a avut un mare success. Acest eveniment a fost o revelaţie, şi mă cuprinde un sentiment de bucurie la gândul că suntem în stare de lucruri atât de măreţe dacă ne unim forţele şi muncim împreună.” – mi-a mărturisit Tőkés Beáta, una dintre organizatorii acestui eveniment.
Totodată, Beáta vorbeşte cu recunoştinţă despre voluntarii care au participat şi care au ajutat la pregătiri: “Pentru derularea fără probleme a evenimentului, i-am chemat nu doar pe voluntarii noştri permanenţi care îşi desfăşoară activitatea la diferite instituţii, ci am anunţat această oportunitate şi prin şcoli, încurajând elevii care doresc a face un bine să participe şi să ne ajute. Astfel, anul acesta au participat 49 de voluntari. ”
Szodorai Rita este una dintre aceste voluntare. Ea practică voluntariatul de un an, şi povesteşte cu entuziasm despre participarea sa la acest program:
“M-am pregătit intens pentru evenimentul acesta, căci acesta a fost primul program de o asemenea anvergură la care am participat până acum în cadrul Asociaţiei Caritas. Dacă mă gândesc mai bine, aceasta a fost prima acţiune caritabilă de strângere de fonduri la care am participat în viaţa mea, deci am încercat să mă implic pe cât se poate de mult. Mi-a plăcut întotdeauna să-i ajut pe semenii mei, poate de aceea am şi ales cariera de doctoriţă, pe care am încercat să o leg cu voluntariatul în speranţa să-mi ofer sprijinul cât mai multor oameni. Acţiunea Un milion de stele pentru nevoiaşi a avut un mare succes. Spre marea mea mirare, au participat foarte multe persoane care au donat pentru nevoiaşi. Au venit mici şi mari să aprindă pe rând candele, până când piaţa a fost iluminată de aproape 800 de lumânări. Este fantastic că, deşi era foarte frig, au venit atât de mulţi, căci, după cum ştim, în lumea de azi toată lumea aleargă; astfel m-a minunat că atâţi oameni au acordat atât timp preţios acestui caz.”
– Cum ai trăit seara evenimentului? Ce sentimente te-au încercat, stând acolo şi împărţind donatorilor candele?
“La început, când am aşezat candelele pe masă cu ceilalţi voluntari, m-am gândit că am făcut acest lucru degeaba. Dar când au început să vină oameni şi să stea la rând pentru candele, am rămas surprinsă şi mi-a părut foarte bine că lumânările au început să se epuizeze de pe mesele noastre. Deja ne era greu să le ordonăm din cutii, căci le luau cu grabă din faţa noastră. Am văzut şi pe feţele celorlalte voluntare bucuria şi emoţia de a vedea cum se ajută oamenii între ei. Şi eu am aprins o lumânare şi am aşezat o candelă. Când m-am uitat mai atent la acea mulţime adunată în piaţă, inima mea a început să bată mai rapid… a fost o atmosferă atât de călduroasă… Toată lumea privea cum se completează din candele forma de stea, toată lumea se concentra pe flăcările pâlpâitoare ale lumânărilor, ascultând muzica oferită de trupa Koszika. În timpul acestei acţiuni, am realizat că aici, la Târgu-Mureş, trăieşte o comunitate extraordinară şi solidară.”
– Cum te-ai înţeles cu ceilalţi voluntari? Cum e să faci parte dintr-o asemenea comunitate?
“Deoarece voluntarii din acest oraş practică voluntariatul la diferite secţii, cum ar fi la centre de plasament, la pediatrie sau la alte secţii din cadrul spitalului, nu prea ne cunoaştem între noi. Dar acest lucru nu a însemnat o barieră la această acţiune: ne-am împrietenit foarte repede şi am format astfel o echipă minunată. Toată lumea a urmat instrucţiunile organizatorilor cu mare atenţie şi cu devotament, şi am muncit cu colegii mei din răsputeri ca această acţiune să aibă un succes cât mai mare.
Starea de spirit generală a fost fantastică, ne-am simţit foarte bine, am râs, am glumit, de aceea şi munca noastră a avut roade. În timpul evenimentului, ne şopteam câteva cuvinte entuziasmate, cum ar fi: “Am reuşit”, “Ce bine că suntem atât de mulţi!”, “Sunt atât de fericită!”, “Îmi place să fac asta, mai venim, nu-i aşa?”… Străluceam toate pe când împărţeam zâmbind candelele…Această comunitate de voluntari este devotată complet, cu o stare de spirit copleşitoare, astfel timpul trece repede şi util alături de ei. Mă bucur enorm că fac parte din această echipă, căci muncim pentru un ţel comun: ajutarea celor care au nevoie de sprijin.”
Erdei Beáta este voluntară de doi ani, acesta este al treilea an în care practică voluntariatul. Mi-a mărturisit că a aşteptat foarte mult evenimentul acesta, căci în anii precedenţi nu a putut lua parte decât la pregătiri. Anul acesta nu doar că a ajutat la pregătiri, ci a participat şi la acţiunea propriu-zisă. “Am participat la pregătirea candelelor, care este în sine o revelaţie: o mulţime de oameni buni, întâlniri, discuţii… În seara acţiunii a fost o bucurie să privesc acele feţe binevoitoare care s-au adunat pe piaţă, căci un ţel comun poate însufleţi şi lega chiar şi necunoscuţii, dar mi-a făcut plăcere să văd şi mulţimea de copilaşi care roiau în jurul lumânărilor.”
Fiind voluntară de atâţia ani, a trăit deja experienţe de o sensibilitate aparte. Printre ele se numără şi următorul caz, din seara evenimentului: “Cel mai impresionant moment a fost cel în care, chiar înainte să începem, un copil sărac a venit la noi şi a cumpărat cu puţinul său mărunţiş o candelă în semn de solidaritate cu ceilalţi copii săraci. Ne-a şi întrebat: “Nu-i aşa că banii aceştia merg la copiii săraci?”.
Totodată, ne-a povestit că a participat şi anul trecut la această acţiune, cumpărând o candelă. El ne-a dat din ce nu are, nu din ce are peste măsură…”
Întrebată de relaţia pe care o are cu ceilalţi voluntari, Beáta este la fel de entuziasmată ca şi colega sa, Rita. “Starea de spirit este întotdeauna foarte bună între voluntari. Au fost voluntari cu care m-am mai întâlnit, au fost şi voluntari pe care i-am cunoscut doar la această acţiune, dar ţelul comun, sentimentul de a aparţine acestei asociaţii a ridicat repede barierele dintre noi.”
***
Ca fostă voluntară Caritas, pot mărturisi la fel de entuziasmată ca şi Rita şi Beáta că a face parte din echipa acestei asociaţii este o experienţă unică, o adevărată revelaţie. Deşi suntem cu toţii diferiţi, inima noastră bate pentru un singur scop: să ne dăruim complet ajutării celor în nevoie. La această asociaţie nu există prejudecăţi, ci dorinţa arzătoare de a înfrumuseţa lumea aceasta plină de nedreptăţi, de a desena în loc de lacrimi zâmbete fericite pe feţele celor care au o soartă potrivnică. Astfel, evenimentul Un milion de stele pentru nevoiaşi nu doar că a asigurat cadoul de Crăciun a numeroase familii nevoiaşe, ci a unit şi reunit voluntarii şi toţi oamenii a căror personalitate este animată de spiritul de solidaritate.
Luiza Fechită, voluntar la Târgu Mureș
Sursa articolului: http://corbiialbi.ro/index.php/civitas/810-actiunea-caritabila-8220-un-million-de-stele-pentru-nevoiasi-8221/