Átmozgatás, karbantartás testnek, léleknek

A Caritas önkéntestábor harmadik napján is programot kínáltak a szervezők a sok tavaszt megért személyeknek. Átmozgató ülőtorna a testnek, karbantartó torna az elmének – ez szerepelt a műsorfüzetben.

A Caritas két munkatársa, Gáll Gabriella és Nagy-Portik Rita 10–12 óra között vezette a tevékenységet, melynek része volt szórejtvény-fejtés, kifestőzés, de az emlékidézés is. Hamar előjöttek a múltbéli keserédes élmények, a szegénység, amikor „pénznek formáját sem látta a család, felvittek a hegyen át egy csirkét a piacra, kaptak érte egy kötényre valót.” Az az időszak volt ez, amikor az édesanya a cukorkát négyfelé vágta a négy gyermekének, de akkor is, nehézségben is adtak magukra az asszonyok, kötény és kendő nélkül még a boltba sem mentek el.

Melyik volt a legemlékezetesebb esküvő? – ez állt egy kérdéskártyán, és válaszként csak úgy kerültek elő a felejthetetlen emlékek. „Lakodalom volt, s azon az éjszaka meghalt apatárs, az örömapa. Mi elhallgattuk volna, de valahogy kiszivárgott. A zene megállt, hazament a násznép. Mi összepakoltunk, hazamentünk, fekete ruhát vettünk, s a lakodalmi maradékból lett ebéd a halottas háznál.”

Volt még történet bőven, hisz volt rá hallgatóság is, a kis csoport végül ülőtornára váltott, jól átmozgatták testüket, bizonyítva: a testmozgásnak nincs felső korhatára. Búcsúzáskor ígérték: holnap is jönnek, érdekli, hogy miről mesél az előadó délután 5-től az Alzheimer Café rendezvényén.

Balázs Katalin

A Gyulafehérvári Caritas szervezésében, Szárhegy Önkormányzatával partnerségben, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának támogatásával valósult meg a Caritas 20. önkéntestábora. További köszönettel tartozunk azon válallkozóknak, civil tömörüléseknek, akik támogatták a tábor megvalósulását: End-Ibo, Ditrói Pékség, Odorest, Vekker Kávéközösség, Fapicom, Csíki Csipsz, Arbor Vállalkozók Szövetsége, Smart Safety, Caritas Logisztika, Szárhegyi Kultúrház, Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat, Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület.