Részt vettünk az önkéntesség tudományos konferenciáján

A Gyulafehérvári Caritas önkéntes koordinátorai Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar által szervezett Önkéntes konferencián vettek részt október elején.

A konferencia célja az önkéntesség támogatása, elismertetése, valamint a munkaerőpiaci hasznosításának szemléltetése volt.  A konferencia meghívottjai különböző civil szervezetek voltak, akik az önkéntes munkát testközelből ismerik. Az első tömbben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának képviselői köszöntötték a résztvevőket, majd egy elsősegély bemutatón vehettünk részt, amit a Salvatore Egyesület biztosított. Információkat tudhattunk meg az EU által támogatott nemzetközi önkénteskedés lehetőségeiről az Outward Bound Romania projektmenedzserétől, valamint három külföldi önkéntestől. A délelőtt utolsó előadásán a Szent Balázs Alapítvány programfelelőse kalauzolt el minket az alapítvány mindennapjaiba.

Második tömböt az önkéntes koordinátoraink Bogdán Beáta és Fekete Gyöngyvér nyitotta meg, akik bemutatták a Caritast, mint szervezetet és az önkéntes lehetőségekről a szervezeten belül. Bemutatásra került hogyan lehet valakiből önkéntes, illetve szó esett két önkéntességről szóló kutatásról is melyeket Erdélyben, illetve Kovászna megyében végeztek. A bemutató után a Marosszéki Közösségi Alapítvány projektmenedzserre mesélte el tapasztalatait, hogy miként lett önkéntesből munkavállaló. A konferenciát két Sapientia EMTE hallgató zárta egy kutatás bemutatásával, amelyben az önkénteskedés jellemzőit vizsgálták az erdélyi magyar középiskolások körében.

A konferencia programja elérhető az alábbi linken: https://a9250a48-trial.flowpaper.com/Programme/

Köszönjük a meghívást!