Conştient cu cei mici

Întâlnirea noastră de recital de basme a fost acum legată de o pregătire, care a devenit cel de al treilea asemenea întâlnire tematică, de pregătire cu echipa noastră. De această dată tematica pregătirii noastre a fost dezvoltarea copiilor mici, şi am avut ca îndrumători doi colegi activi în Programul Dezvoltare şi Educaţie Timpurie.

Când s-a început evenimentul, am simţit că nu sunt prea pregătită în subiectul respectiv. De aceea în cele trei ore am încercat să aflu şi să însuşesc cât multe informaţii. Cred că am reuşit.

Am aflat că în perioada dezvoltării fizice şi sufleteşti a copilului nimic nu este mai important decât să-i fim alături atât ca părinte, cât şi ca voluntar. Am cunoscut etapele dezvoltării locomotorii a copilului şi am găsit răspunsuri şi la subiectul cum să-i abordăm dacă sunt în pericol.

Am devenit cu toţii mai bogaţi cu idei utile. Am dezbătut şi tema precum care sunt lucrurile care funcţionează greoi sau deloc şi nu pot fi puse în practică de-a lungul pregătirilor noastre foarte scurte de această natură. Îndrumătorii noştri au încercat să găsească rezolvare la problemele noastre, şi am dezbătut împreună tematica respectiv căreia timpul scurt petrecut împreună cu copii cum poate fi de calitate.

În timpul pregătirii mi-am dat seama că în perioada dezvoltării unui copil trebuie să fim atenţi la fiecare mic detaliu, am învăţat că ţarcul de bebeluş nu-i ajută pe ei în învăţarea deplasării, şi că nu trebuie să-l forţăm pe copil la nimic, care trebuie lăsat să se dezvolte cu paşi mărunţi.

Pentru mine această pregătire a însemnat mult, pentru că am învăţat despre ceva, care este foarte drag mie.

Vrei să vezi mai multe poze? Click aici.

Kelemen Anett, voluntar din Odorheiu Secuiesc

(tradus de Botond Teklesz)