Egy önkéntes naplója

A Gyulafehérvári Caritashoz tartozó Szent Ágoston Központba nappali foglalkozásokra járnak be a fogyatékkal élő személyek Csíkszeredában. Itt vagyok én önkéntes már tíz hónapja, és már csak néhány hetem maradt.

Teresa önkéntes társammal 8.20-kor kezdjük a napunkat. A közös kávézás alatt alkalmunk nyílik a többi kollégával átbeszélni a napi teendőinket. Ez az idő alatt érkeznek a kliensek is a központba. Három csoportra oszlanak, képességi szintjük és adottságaiknak megfelelően, általában nyolcan vannak egy csoportban.

Az első csoportban edukatív jellegű játékos tevékenységek zajlanak, a másodikban írást, olvasást és számolást gyakorolnak, a harmadikban pedig aktívan olvasnak. Mindeközben kézműves tevékenységek is zajlanak: varrás, festés, rajzolás formájában.

Reggelente csendesebb tevékenységgel kezdünk, ráhangolódunk az aznapi teendőkre, a szakemberekkel megbeszéljük ki, mit és hol segédkezzen. Ez után reflektál a csapat az elmúlt napok eseményeire, arról beszélünk, hogy ki hogyan érezte magát előző nap, valamint azt is megosztjuk, hogy a jelenben hogy vagyunk. A tevékenységek közben nem ritkák az imák, énekek, és motivációs kártyák is gyakrak előkerülnek, az önkifejezés segítésére.

A reggeli 10 órától van, utána mindenki segít a rendrakásban, van aki sepreget, mások felmosnak vagy mosogatnak, törölgetnek.

A nap további részében a program a program változatosan zajlik: hetente több alkalommal zeneterápiás foglalkozás van, heti kétszer gyógytorna. A többi tevékenységet a terápiák köré ütemezzük: a sportteremben tornagyakorlatokat és labdajátékokat játszunk, a zene teremben pedig több hangszert is ki lehet próbálni. Szép időben kimegyünk az udvarra vagy a közeli parkba. Van amikor ellátogatunk a szomszédos templomba.  Szervezünk kézműves tevékenységeket és ezután igyekszünk bevonni az ellátottakat a központ rendbentartásában. Hetente egyszer lehetőség nyílik csoportonként főzni is. A maradék időben írást, olvasást, számolást gyakorolunk.

Hetente egyszer Teresaval német nyelvleckét tartunk. Egy témakörön belül keresünk tíz német szót, amit megtanítunk a csoportnak: szemléltető kártyákat készítünk, játékos formában tanulunk, mindez alatt jut idő feladatlapra és festésre is. 

Nagyon tetszenek ezek a tevékenységek is, szeretem, mikor használhatom a kreativitásom és játékos feladatokat készíthetek elő.

A központban járóknak a születésnapját is megünnepeljük. Mivel nagy a csapat, gyakran van ünneplés. Ilyenkor tortát eszünk, énekelünk, még táncolni is szoktunk. Nagyon jó közösen ünnepelni a szülinapossal. 

14.30-kor véget ér a foglalkoztató nap. Segítünk az ellátottaknak felöltözni, elkészülni, mire jön értük a családjuk. 

Így ér véget egy önkéntes napunk.

Sarah-Maria Nafken, 
önkéntes

Fazakas Teréz fordítása.

Tevékenységünket támogatja a Bethlen Gábor Alap. Köszönjük!