Gyertyafény és csilagszóró

16 települést egyidőben világított meg a jótékonyság és a szolidaritás lángja október 14-én. A Gyulafehérvári Caritas szervezte adománygyűjtési akción idén is több mint ötezren vettek részt, és eddig összesen 42.294 lejt adományoztak. Köszönjük!

A hideg ellenére tömegek özönlöttek a terekre, ahol több koncerttel és meglepetés-előadásokkal várták a szervezők az adományozni vágyókat. A tűzzsonglőri és csillagszórós produkciók, gyermekkórusok, zenekarok fellépése mellett több helyen egyházi áldásokra is sor került.

Az alábbiakban néhány helyszíni beszámoló következik munkatársainktól:

Marosszentgyörgy duplázott

A Marosszentgyörgyön gyújtott gyertyák fénye jelezte idén is, hogy a közösség együtt érez a nélkülözőkkel. A Szent György téren késő délután kezdődő szolidaritási akció igen sok embert vonzott. Mintegy 150 ember gyűlt össze, és gondolt a nélkülözőkre, hiszen kétszer nagyobb összeg került a perselyekbe az előző évhez képest. Baricz Lajos plébános úr és Roata Gigel ortodox lelkész szívügyüknek érezték, hogy e nem mindennapi eseményen szóljanak néhány szót a jótevőkhöz. A Jubilate Deo és a Manna Együttes varázsolták még meghittebbé a gyertyalángoktól kivilágított Szent György teret.
Az adományokat egy Gárdonyi Géza idézettel szeretnénk megköszönni:
„A szeretetnek melege van a természet hidegében,
világossága van az élet sötétségeiben,
és a szeretetnek ajkai vannak, amik mosolyognak velünk az örömben, és lecsókolják könnyeinket a fájdalomban.”
Köszönjük!

(Tilinger Mónika)

Több mint 600 résztvevő Csíkszeredában

A hideg idő ellenére is sokan gyújtottak gyertyát a csíkszeredai Szabadság téren. Elsőként Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, majd Sárközi Sándor piarista atya meghitt szavait hallgatták végig a jelenlevők.

Ezt követően a Csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségének fiataljai népdalokból álló zenés műsorral színesítették a programot. Őket követte a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar közel egy órás előadása, a színes repertoárt mindenki ámulattal hallgatta, miközben egyre több mécses világította meg a teret.

A Gyulafehérvári Caritas lelkes önkéntes csapata nemcsak a szervezésben és a rendezvény lebonyolításában nyújtott nélkülözhetetlen segítséget, hanem különleges meglepetéssel is készült: csillagszórókkal táncolt koreográfiát adtak elő. Végezetül pedig Török I. Csongor tűzzsonglőr újszerű, klasszikus zenére előadott tüzes bemutatóját csodálták meg azok, akik a hideg ellenére is a rendezvény végéig a téren maradtak.

Külön köszönet jár a Caritas kollegáinak, önkéntes csapatának, Zólya Zsoltnak és a Taverna étteremnek, hogy hozzájárultak az esemény megvalósításához.

Idén is megmutattuk, hogy nem vagyunk közömbösek a nehezebb sorsú embertársaink iránt!

(Bedő Krisztina)

A helyszínek közül Marosvásárhelyen vettek részt a legtöbben, 755-en, ahol a Koszika & The HotShots zenekar hangulatos koncertje (a Rabbit Sound hangosításában) szórakoztatta a gyertyagyújtó gyerekeket, szülőket, nagyszülőket és minden egyes résztvevőt, aki együtt dúdolta a közismert dalokat. A kisgyermekeknek külön örömet okozott a „mécsesszőnyegen” való botorkálás. A Young Caritas önkéntesei itt is csillagokat szórtak.
Megköszönjük adományaikat minden adakozó lelkű és kezű embernek azon rászoruló családok és egyedül élő idősek nevében is, akik számára ebből az összegből élelmiszercsomagot tudunk összeállítani. Így szépülhet kissé meg a karácsony azok számára is, akiknek talán másképp nem kerülne meleg élelem és sült kalács az ünnepi asztalra.

Hálásan jelenthetjük ki azt, hogy sok olyan jóindulatú személy van, akinek nem közömbös embertársai sorsa, ezért könnyíteni szeretne rajta. Sokan utasítják el azt a – már szokássá vált – magatartásmódot, mely során figyelmen kívül hagyjuk a bajba jutottakat, nem halljuk meg segélykérésüket, hiszen „nekünk is épp elég bajunk van”. Mondjunk mi is igent a jóságra, az odafigyelésre, a kedvességre!

További fényképek a rendezvényről itt érhetők el.

Petrozsényben 2.741 lej, 450 résztvevő, Marosszentgyörgyön 1.642 lej, 150 résztvevő, Marosvásárhelyen 8.116 lej, 755 résztvevő, Erdőszentgyörgyön 1.373 lej, 200 résztvevő, Szovátán 5.501 lej, 400 résztvevő, Székelyudvarhely 3.984 lei, 598 résztvevő, Székelykeresztúron 1.265 lej, 180 résztvevő, Csíkszeredában 4.495 lej, 676 résztvevő, Karcfalván 920 lej, 135 résztvevő, Gyergyószentmiklóson 1.832 lej, 250 résztvevő, Gyergyóalfalun 3.163 lej, 550 résztvevő, Sepsiszentgyörgyön 1.746 lej, 450 résztvevő, Bereckben 1.361 lej, 170 résztvevő, Gyergyóditrón 1.265 lej, Gyergyóremetén 1.380 lej, 200 résztvevő, Maroshévízen 1.460 lej, 150 résztvevő.