Három nap vidámság, önfeledt boldogság

Új időpontban és új köntösben öltöztetve június végén tartották meg a kézdivásárhelyi Sokadalom 2023-as kiírását, a felső-háromszéki település háromnapos fesztiválját. Az új arculathoz igazodva a rendezvénysorozat hagyományos Gyermekvárosának programjába idén is bekapcsolódott a Gyulafehérvári Caritas és önkéntesei, s az új igényeknek megfelelve született meg a Nevenincs és sosemvolt alkotások tere.

A tavaly is nagy népszerűségnek örvendő Gyermekváros 2023-ban is üde, zajos, valamint vidám színfoltja volt a megújult kézdivásárhelyi Sokadalomnak. Egy esztendeje több mint ezerhatszáz boldog és mosolygós gyermek vette birtokába a rendezvénysorozatnak helyszínéül szolgáló céhes városi főteret, ezért a szervezők idén megnövelték a rendelkezésre álló helyet, a programok azonban továbbra is színesek, izgalmasak és gyerekbarátúak voltak. A hagyományokhoz híven a kalandvágyó, a felfedezni szerető és saját korlátaikat túllépni, legyőzni akaró gyerekek mintegy huszonötféle ügyességi játékot próbálhattak ki, amiért betűket kaptak cserébe, amelyekből értelmes szavakat kirakva „vásárolhattak” a számos különleges tevékenységet kínáló négy – Egészség és mozgás, Emlék és személyiségfaragók, Mesterek és gyártók, Szépség és örömerő – udvartérben.

Ezek mindegyike többféle izgalmas lehetőséget kínált a Gyermekvárosba látogatóknak, így volt csodapatika, kényeztető- és fotósarok, arcfestés, hajfonás, szobrászat, önarcképkészítés, a lurkók pedig írógéppel írhattak levelet. Néhány pillanatra egy pék bőrébe is bebújhattak, hiszen az általuk meggyúrt tésztát a varázskemence finom mézespogácsává sütötte meg, az ügyesebbek talicskában, varázsszőnyegen tehettek egy kört a vidám nevetéstől hangos forgatagban. A szervezők két meglepetéssel is szolgáltak: a legapróbbakat egy nem mindennapi babasarokba invitálták, a felnőtteknek pedig szülőmegőrzőt rendeztek be. A játék és az örömteli percek mellett idén az újrahasznosítás fontosságáról, a környezetvédelemről is szólt a Gyermekváros. A három szórakoztató, érdekes és lebilincselő napot a Tekergő Kisegyüttes Duó koncertje és a Pap Ágnes vezette zumba-bulija zárta.

„Idén is eredményesnek könyveljük el a gyermekvárosi rendezvényünket, s örvendünk, hogy az időjárás kitartott mellettünk, és annak is, hogy a gyerekek nagyon jól szórakoztak velünk. A Sokadalom új arculatához igazodva megpróbáltunk ötletes és színes tevékenységekkel előrukkolni, a nagyszámú látogató pedig az bizonyítja, hogy sikerrel jártunk. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem üköztünk semmilyen gondba, problémába, ami boldogsággal tölt el” – nyilatkozta Bogdán Beáta. A Caritas önkénteskoordinátora továbbá elmondta, hogy a Sokadalom ideje alatt összesen 1499 gyerkőc kereste fel a Gyermekvárost, ahol tízezer betű cserélt gazdát, a programokért pedig nyolcvanöt önkéntes és caritasos munkatárs felelt.

Az esemény partnerei és támogatói: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, Zarah Moden, FireFreezy, Sláger Trans.

Tibodi Ferenc