Idén is közös volt a cél és eredményes a munka

Sikeresen zárult a XIII. Caritas Önkéntes Tábor Csíkszeredában

Több, mint 80 önkéntes segítségével szépült meg a Jakab Antal Ház épülete és környezete, új színt kapott a kerítés és gázvezeték, az önkéntesek kimeszeltek néhány szobát, az udvaron új járólapok kerültek a régiek helyére.

Azoban nemcsak a csíksomlyói Háznál dolgoztak a szorgos kezek: az önkéntes csapatok a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központnál az ott dolgozó munkásoknak asszisztáltak, a csíksomlyói Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság épületének kerítésén, valamint Csíkszentsimonban és Csíkszentléleken egyedül élő idős emberek házának rendbetételén dolgoztak.

Tompos Péter bácsi 90 éves, egyedül él Csíkszentsimonban, soha nem volt családja. Egy távoli rokon gondoskodik róla. 2003-tól a Caritas gondozottja, állapotától függően napi rendszerességgel látogatják a szervezet munkatársai. Szakellátásban, alapápolásban és háztartási segítségnyújtásban részesül. A ház körüli munkába a csíkszentsimoni „Lármafa” Ifjúsági Csapat lelkes fiataljai és helyi szakemberek is bekapcsolódtak. A szakemberek díjmentesen vállalták a szobák kimeszelését, a szomszédban lakó idős néni pedig felajánlotta a sok szőnyeg megmosásának lehetőségét a saját udvarán.

Vissza sem tudok emlékezni, hogy utoljára mikor kaptam ennyi figyelmességet és hogy mikor volt az én házamban egyszerre ennyi ember – mondja Péter bácsi.

A csíkszentléleki Silló Imre bácsi 57 éves, egyedül él, nem igazán látogatja senki. Mindkét lába amputálva van, 2012-től gondozzák a Caritas munkatársai. Naponta látogatják: alapápolást, szakellátást és háztartási segítségnyújtást vállalnak nála. Az önkéntesek kijavították a falakat, kifestették a szobákat, takarítottak. Soha nem gondoltam volna, hogy létezik ennyi jóakaratú ember- mondja.

Mindeközben, a hét során a Szent Imre Ifjúsági Központban gyerekfoglalkozásokon vehettek részt a Nyári Iskolába látogató gyerekek, ahol nevelő és szórakoztató közös játékok, kézműves foglalkozások, előadások színesítették a vakációzó gyerekek programját.

A tábor minden reggele ébresztéssel kezdődött. A lelkes és korán kelő ébresztőcsapat ajtóról ajtóra járva hangos dallal közölte a táborlakókkal, hogy itt az ideje ismét felkelni. Talán felesleges említeni, a csapat e tevékenysége miatt nem volt a legnépszerűbb a táborozók körében (szerencsére meg tudtak nyilvánulni egyéb, pozitív szerepekben is smiley). Barni, az egyik ébresztő így vélekedett a feladatról: Nagyon jó volt ébreszteni, mert a legtöbben nem akartak felkelni. Hozzájuk visszamentünk kétszer, háromszor is a hangos zenével, és akkor már fel akartak kelni.

Délutánonként és este az önkéntesek különböző programokon pihenhették ki a nap fáradalmait. A szervezők szabadidős tevékenységekkel készültek: az érdeklődők részt vehettek a fiatalok jogairól szóló előadáson, kézműves foglalkozásokon, nemezelésen, drótékszer készítésen. Bács Béla János szociálpedagógus bemutatásában megismerkedhettek Csíksomlyó helytörténetével. Szerda délután az idő engedelmével a pünkösdi búcsú helyszínére, a nyeregbe sétált ki a csapat. A legnagyobb népszerűségnek a csütörtök délutáni program örvendett, a Mikó várban berendezett Csontváry kiállításra több mint harminc személyes, önkéntesekből és szervezőkből álló csapat látogatott el. Esténként mozi, társasjátékozás, táncház zárta a napot.

A visszajelzések szerint is jó munkát végeztünk. Zsuzsa: Jól telt, az tetszett, hogy segíthettünk, így feltöltődtünk. Sajnos rövid volt az előző táborokhoz képest is két nappal, lehetett volna két hetes.

Tőkés Beáta, az egyik önkéntes koordinátor jóleső, elégedett fáradtsággal foglalta össze a tábori élményeit: A kedvenc pillanatom a táborban az volt, amikor láttam az eredményét a munkánknak. Amikor a Gyerekvédelem épületénél le tudtuk festeni a kertet, és hamarabb befejeztük, mint ami be volt tervezve, nagyon ügyesek voltak a csapattagok is, ez volt a legjobb. A tábort egy szóval a felszabadultság jellemzi számomra, mindenki egy kicsit elengedi magát.

A tábor eredményei néhány számban: 86 önkéntes, 18 munkapont, amelyből 7 helyszín, 138 kiosztott Young Caritas póló, 75 l kalapácsfesték, 15 l oldószer, 50 ecset, 15 köbméter kavics, 30 tekercs (1350 m) ragasztószalag, de még sorolhatnánk azokat az anyagokat, melyeket felhasználtunk tevékenységünk során.

Az összefogás ereje szép eredményeket szült, azonban a munkánál is fontosabbak mindazok az új barátságok, kapcsolatok, amelyek a tábor ideje alatt születtek.

A tábor megvalósulását Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a linzi egyházmegye Osthilfe nevű programja, a Renania Trade Kft., a Harmopan Rt., a Novák Cukrászda és a Gyulafehérvári Caritas – Logisztika támogatta.

Köszönjük a dolgos kezeknek a sok segítséget!
További fényképek a táborról itt tekinthetők meg.

Bedő Krisztina