Ilyen volt a Gyermekváros – Őszi Sokadalom, 2021

<<Az idei gyermekváros hangulata varázslatos volt. Lehetett èrezni az energiát ami a levegőben terjengett, mind a gyerekek, mind az önkéntesek részéről.

Mindenki tudta a feladatát, gördülékenyen folyt ez az önzetlen munka, amelybe vasárnap délután a gyerekeket is bevontuk végül. Személy szerint nem éreztem a járvány hatásait, ez a hétvége felidézte a 2019, 2018-as Őszi sokadalom hangulatát.

Mint mindig, most is ezt mondhatom, a legcsodálatosabb érzés az önkénteskedést illetően, amikor láthatom önfeledten kacagni a gyerekeket, és sikerül megnyugtatni őket, hogy igenis ügyesen játszanak. Az önkéntes társaimmal együtt mondhatom, hogy egy mozgalmas és lendületes hétvégét tudhatunk magunk mögött!>> (Albert Zsuzsa)

<<Az idei Őszi Sokadalom keretein belül önkéntesként részt vehettem az első Gyermekvárosomon, ami olyan volt számomra, mintha egy külön világ lenne tele sok-sok gyerekkel, játékokkal, nevetéssel, kreativitással. Abban a pár órában, amit ott töltöttünk mind három nap teljesen elszakadtam a külvilágtól, mintha nem létezett volna a saját kis terünkön kívül más világ, amit mi hoztunk létre a szervezőkkel, önkéntesekkel és gyerekekkel együtt. Gomb/gyöngyfűző műhelyt vezettem ebben a három napban, ahova fiúk is lányok is egyaránt benéztek, fűztek maguknak karkötőt, nyakláncot, kulcstartót, még talizmánt is.

Rengeteg gyermek csalt mosolyt az arcomra a sokszínűségével, igazságérzetük itt is megmutatkozott, hiszen volt, aki megmondta, hogy nekünk sem szabad műhelyvezetőknek fűzni, ha nem viszünk szót, amivel kiválthatjuk a karkötőt. Legutolsó nap reggelén mondták, hogy addig több mint ezer gyermek fordult meg a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek terén, örültem, hogy volt sikerünk, és a végére már megközelítőleg 1500-ra emelkedett ez a szám.
Találkoztam ismerős arcokkal is, visszatérő „vendégekkel”, a műhelyünkön is látszott, hogy sok kisember próbálta ki a kézügyességét. Szociális munkás hallgatóként nagy hatással voltak rám a Caritas szakemberei is olyan szempontból, hogy beleláthattam abba, hogy hogyan visznek végig egy eseményt szervezésileg, de ránk önkéntesekre is nagy szükség volt, együtt, közösen voltunk az egész Gyermekváros szíve, csücskében pedig a gyermekek.

Óriási élmény volt ezt megtapasztalni így felnőtt szemmel, önkéntesként, de gyermekszemmel is maradandó élményekkel gazdagodhattak a gyerkőcök, ezáltal hozzájárulhattunk rengeteg szempontból az egészséges fejlődésükhöz, amit szakmailag a legfontosabb célnak tekintek. Remélem, hogy jövőre is megszervezésre kerülhet és ismét új-régi arcokkal, emlékekkel találkozhatunk és friss élményekkel mehetünk tovább.>> (Márton Kinga)

Köszönjük önkénteseink, partnereink és támogatóink, munkáját és hozzájárulását az idei Gyermekvároshoz! Reméljük, hogy jövőben is itt lehetünk.