Învățare, dezvoltare, împrietenire
Cu cât particip la mai multe Întâlniri ale voluntarilor, cu atât sunt mai convinsă că nu există un mod mai bun de a învăța. Nici de această dată nu a fost altfel, la Cea de-a XIX-lea Întâlnire a voluntarilor: La timp! Managementul evenimentelor și managementul timpului, care a avut loc pe 4 noiembrie 2023 la Târgu Secuiesc. Cursul a fost ținut de Beáta Bogdán, coordonator de voluntari. Am avut ocazia să ne încercăm pe noi înșine ca organizatori de evenimente, să ne luptăm cu presiunea timpului, să exersăm munca în echipă, să râdem, să ne dezvoltăm, să învățăm, să legăm prietenii. Nu trebuie nimic mai mult de atât pentru o sâmbătă reușită.
La Caritas Alba Iulia se organizează evenimentul Întâlniri ale voluntarilor din 2018. De-a lungul anilor au fost multe schimbări și inovații, dar în cele din urmă în fiecare întrunire exista ceva atractiv, pentru care merita să investim timpul și energiile. De fiecare dată putem obține informații prețioase la aceste cursuri, pe care le putem folosi în viața noastră de zi cu zi, în aproape toate domeniile. Mai ales dacă una dintre temele acestor cursuri este: managementul timpului sau chiar managementul vieții, pentru că viața noastră va decurge în felul în care ne organizăm timpul astăzi, în această săptămână, etc.
Am început ziua cu relaționare pentru a afla, cine în ce stare de spirit a sosit. Aceasta a fost urmată de un test, din care am învățat, că putem economisi mult timp și energie, dacă ne aprofundăm în sarcinile noastre și le realizăm atent. În prima fază am discutat despre planificarea unui eveniment. Am învățat cele cinci întrebări care pot fi folosite pentru a planifica un eveniment, acestea fiind: „cine?”, „ce?”, „când?”, „unde?”, „de ce?”. În primul rând avem nevoie de o idee viabilă, de obiective concrete, de o planificare aprofundată și, după examinarea resurselor, putem începe implementarea. Este important să fim mereu siguri în ceea ce facem și să încheiem contracte pentru evitarea neînțelegerilor. Este recomandat să scriem proiecte pentru obținerea unui sprijin financiar și să căutăm sponsori. Am primit și sfaturi care ne pot ajuta în convingerea mai reușită a companiilor. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul, că vor exista și obstacole neașteptate, situații neprevăzute pe parcurs, așa că este important, să nu ne panicăm, să încercăm să ne păstrăm calmul și să fim inventivi. Nici stresul nu ne ajută la progres. Este important să avem încredere în noi înșine și în capacitățile noastre. Vom fi capabili să facem față oricărei situații și să remediem problema, dacă apare o dificultate. După teorie, ca de obicei, a venit timpul pentru practică. Am fost împărțiți în grupuri și fiecare grup a lucrat la propria idee, pe care apoi a prezentat-o celorlalți. S-au născut planuri interesante, dintre care au fost de toate: plimbare în pădure, seară de film, program de Crăciun, prezentare de modă și chiar un festival.
După pauza de prânz am discutat despre managementul timpului. Cred, că aceasta este o temă care o preocupă pe toată lumea: cum să ne gestionăm timpul în așa fel, încât să avem timp de toate lucrurile importante pentru noi? Ei bine, această întrebare este deosebit de dificilă, deoarece fiecare dintre noi are alte valori și priorități, așadar cu toții trebuie să ne găsim personal acele moduri de gestionare a timpului, care ni se potrivesc cel mai bine. Cu toate acestea, există câțiva pași, care ne pot ajuta: prioritizarea sarcinilor, ținerea de cont a sarcinilor și a responsabilităților, stabilirea obiectivelor concrete, stabilirea priorităților, considerea acelor situații în care putem accepta încă o sarcină și celora, în care trebuie să spunem „nu”. Am învățat, nu în ultimul rând, să fim recunoscători față de noi înșine, pentru că am fost capabili să implementăm ceea ce ne-am propus. Nu trebuie să ne fie rușine dacă suntem mândri de noi înșine. Dimpotrivă: avem nevoie de recunoaștere și de ce să o așteptăm de la alții, când o putem obține singuri?
Mulțumim Primăriei Târgu Secuiesc pentru sprijinul acordat.
Articol: Hanna Barti, voluntar
Traducere: András Szabó, voluntar