Jurnalul unui voluntar

Centrul Sfântul Augustin al Caritas Alba Iulia oferă activități de zi pentru persoane cu dizabilități din Miercurea Ciuc. Sunt voluntar aici de zece luni și mai am doar câteva săptămâni.

Începem ziua la ora 8.20 cu Teresa, colega mea de voluntariat. În timp ce savurăm cafeaua de dimineață cu ceilalți colegi, avem ocazia să planificăm și activitățile zilei respective. În acest timp sosesc și clienții la centru. Ei se împart în trei grupe în funcție de abilitățile lor. De obicei sunt opt persoane într-un grup.

În primul grup au loc activități de joacă educative, în al doilea grup se exersează cititul, scrisul și aritmetica, iar membrii grupului al treilea citesc în mod activ. Între timp, au loc și activități meșteșugărești: cusut, pictură, desenat.

Începem diminețile cu activități mai liniștite pentru a ne pregăti de ziua respectivă, discutăm sarcinile noastre cu profesioniștii. După aceea, de obicei, echipa noastră reflectează asupra evenimentelor din ultimele zile, vorbind despre cum s-a simțit fiecare în ziua precedentă și împărtășind cum ne simțim în prezent. În timpul activităților se regăsesc și rugăciuni, cântece și cărți motivaționale, care ajută exprimarea de sine.

Micul dejun este de la ora 10:00, după care toată lumea ajută la curățenie: unii mătură, alții spală pe jos sau spală și usucă vasele. În cealaltă parte a zilei au loc o mulțime de programe variate: se țin sesiuni de terapie muzicală de mai multe ori pe săptămână și gimnastică medicală de două ori pe săptămână. Restul activităților sunt programate în jurul terapiilor: în sala de sport se practică gimnastica și jocurile cu mingea, iar în sala de muzică se pot încerca mai multe instrumente muzicale. Când vremea este frumoasă, ieșim în curte sau în parcul din apropiere. Uneori vizităm biserica de alături.  Organizăm activități meșteșugărești și apoi încercăm să implicăm beneficiarii în menținerea curățeniei în centru. O dată pe săptămână fiecare grup are posibilitatea să gătească. Restul timpului este petrecut exersând cititul, scrisul și aritmetica.

O dată pe săptămână, Teresa și eu ținem lecții de limba germană. În cadrul unui subiect căutăm zece cuvinte germane pe care le învățăm grupului: facem cartonașe, învățăm într-un mod jucăuș, rezolvăm exerciții lingvistice și ne mai rămâne timp și pentru pictat.  Îmi plac foarte mult aceste activități. Îmi place să fiu creativă și să pregătesc activități jucăușe.

Sărbătorim și zilele de naștere ale celor, care frecventează centrul. Având în vedere, că avem o echipă mare, deseori sărbătorim. La aceste evenimente mâncăm tort, cântăm și chiar dansăm. Este minunat să sărbătorim împreună cu sărbătoritul.

Programul zilei se încheie la ora 14.30. Îi ajutăm pe beneficiarii noștri să se îmbrace și să se pregătească pentru momentul în care familiile lor vin după ei. Așa se sfârșește o zi de voluntariat.

Articol: Sarah-Maria Nafken, voluntar
Traducere: András Szabó