Nevoia se vede de aproape

Zoltán Ötves, angajat al Accenture, m-a contactat în luna aprilie a acestui an cu intenția de a se alătura echipei noastre de voluntari și de a-și dedica timpul liber pentru un scop bun.

După o discuție îndelungată, s-a decis că va începe să lucreze ca voluntar la Casa de copii Emmaus, unde experiența și competențele sale profesionale îi vor permite să organizeze ședințe săptămânale în care copiii vor învăța cum să folosească calculatorul.

„Ideea este de a-i introduce în lumea digitală, în utilizarea calculatoarelor, a internetului, etc. Cred că vor avea mare nevoie de ea, îi va ajuta să își găsească un loc de muncă, îi va ajuta să se integreze, îi va ajuta în viața de zi cu zi. Din păcate, nu te poți baza doar pe școală, acest tip de educație nu este dezvoltată încă în țara noastră” – a declarat Zoli.

Casa de copii avea doar un singur laptop, așa că în curând a devenit clar că, pentru o muncă eficientă era nevoie de mai multe dispozitive, după cum a spus Zoli: „Este greu să te descurci cu un singur dispozitiv mai vechi, este mai bine dacă toată lumea are acces la unul, le pot folosi în același timp și își pot îndeplini sarcinile. A devenit clar că era nevoie de calculatoare și echipamente”.

„Apoi a venit vara și copiii au plecat acasă, timp în care m-am gândit să-mi întreb colegii și prietenii dacă are cineva un calculator, un ecran, un mouse, o tabletă, orice ar putea dona pentru dezvoltarea digitală a copiilor, astfel încât să aibă ceva, când vor reveni la toamnă. Deoarece compania are un astfel de profil, a existat o șansă să pot colecta câteva de la colegi. Între timp, am reușit să facem rost de trei calculatoare bune și un laptop, două mouse-uri, o tabletă și un calculator vechi, pe care îl vom dezmembra pentru a fi examinat și asamblat de către băieți. În cămin a fost amenajat un spațiu în acest scop, iar dispozitivele au fost verificate de către administratorul Caritas, astfel încât toate erau gata și așteptau să fie folosite, lucru pe care copiii l-au primit cu entuziasm și emoție” – a continuat Zoli povestirea. Între timp, compania a oferit ecrane folosite, dar în stare bună, astfel încât copiii să poată începe în sfârșit activitățile sistematice.

Această strângere de succes a fost urmată de o alta, deoarece în fiecare an compania acordă atenție organizării de donații pentru îmbunătățirea societății, iar de această dată au ales casa de copii, pe care au dorit să o sprijine. La această acțiune au participat în jur de treizeci de colegi și s-a strâns o sumă totală de 3.000 de lei, pe care compania a completat-o cu încă 2.000 de lei. O parte din bani au fost folosiți pentru a cumpăra produse de curățenie, echipament școlar, jucării, articole de toaletă, scutece pentru copiii mai mici și o masă de ping-pong pentru copiii mai mari, iar restul banilor au fost transferați în contul orfelinatului.

L-am întrebat pe Zoli de ce i s-a părut important să ia această cauză în propriile mâini și să doneze orfelinatului obiectele pe care le-a primit și le-a cumpărat: „A dărui este un lucru bun, nu înseamnă doar a dărui lucruri materiale, bani, obiecte. Se poate oferi timp, ajutor, cunoștințe, experiență, grijă și așa mai departe. Cred că dacă cineva simte că este oarecum calificat într-un domeniu, a învățat o meserie, a acumulat experiență în viață, în orice domeniu, sau chiar a acumulat cunoștințe și experiență din activitățile de zi cu zi, din hobby-uri, mai devreme sau mai târziu poate veni un moment în care să simtă că merită să ofere ceva din asta, care poate fi, de asemenea, un bun și poate crea valoare. Aceasta a fost prima mea intenție, și cine ar fi fost mai receptiv, mai curios, mai atent, mai interesat decât copiii. Desigur, aceasta este o provocare deosebită, pentru că trebuie să găsiți modalități de a-i ține ocupați. Consider că este important ca și acei copii cărora nu li se oferă posibilitatea de a folosi dispozitivele digitale acasă, să învețe și să adune experiență pentru anii lor de adulți, care să-i ajute să-și găsească un loc de muncă și să se integreze mai ușor. Fără dispozitive, acest lucru este imposibil. Aceste instrumente și echipamente sunt, de asemenea, destul de scumpe. Așa că de acolo a venit intenția, iar mai târziu nevoia și ideea că măcar o parte din ele ar veni din donații, și până la urmă totul s-a întâmplat. Din fericire, acest lucru a coincis cu o campanie de strângere de fonduri la locul de muncă și, cum nu exista încă un obiectiv specific, cu ajutorul unei colege și prietene dragi, am reușit să colectăm pentru Casa de copii Emmaus, așa că totul s-a potrivit și a funcționat cât se poate de bine! Vă mulțumesc tuturor!” – a conchis Zoli.

Dorim să-i mulțumim încă o dată lui Zoltán Ötves pentru munca depusă, de la idee până la implementare, precum și colegilor și prietenilor săi pentru donațiile făcute și, nu în ultimul rând, companiei Accenture pentru sprijinul acordat.

Articol: Gyöngyvér Fekete, coordonator de voluntari
Traducere: Szabó András, voluntar