O palmă nu e chiar un capăt de lume! – Sondaj despre acceptarea abuzului în societate

Drepturile copiilor nu numai că pot fi, dar și sunt încălcate în foarte multe feluri. Fiecare copil are dreptul să fie protejat împotriva violenței, totuși în prezent un miliard de copii sunt abuzați pe lume. În România, în fiecare oră doi copii sunt victime ale abuzului și violenței: din 2003, în țara noastră legea prevede politica de toleranță zero față de toate formele de abuz, totuși multe forme de abuz asupra copilului sunt acceptate pe scară largă, de la abuzul verbal la așa-numita „palmă educațională”.

Completând CHESTIONARUL DISPONIBIL AICI, ajuți la îmbunătățirea situației copiilor în domeniul abuzului și neglijenței.

Ce considerăm a fi violență? Unde se termină disciplina și unde începe abuzul? La cine putem apela în caz de abuz? Scopul cercetării O palmă nu e chiar un capăt de lume! este de a afla părerea societății noastre de astăzi despre abuz și ce oportunități există pentru implementarea protecției comunitare a copilului.

Despre abuzul asupra copiilor și despre cercetare puteți citi descriere detaliată sub fotografie.

Numeroase forme de abuz sunt încă prezente în multe locuri la diferite niveluri ale comunităților: în familii, în instituții care se ocupă cu copii, dar putem vorbi chiar și despre forme de abuz sistemic. Violența are multe fețe care sunt adesea greu de recunoscut, deoarece cei din jurul nostru tolerează sau chiar adoptă un comportament violent față de copii. Ce este de fapt violența? Unde se termină disciplina și unde începe abuzul? La cine putem apela în caz de abuz? Când și unde să apelăm? Care este diferența dintre semnalare și trădare?

Pentru a putea acționa împotriva abuzului asupra copiilor, este important să avem acord comun în problemele de mai sus, deoarece este posibil să luăm măsuri împotriva abuzului doar dacă suntem de acord când vine vorba de violență.

În acest scop, Caritas Alba Iulia s-a alăturat cercetării Fundației Hintalovon pentru Drepturile Copilului din Ungaria. Scopul cercetării este de a afla ce crede societatea noastră de astăzi despre abuz și ce oportunități există pentru implementarea protecției comunitare a copilului. Pe lângă România și Ungaria, s-au alăturat organizații-parteneri din alte trei țări: Albania, Moldova și Slovacia. Scopul cercetării regionale este ca profesioniștii noștri să prelucreze rezultatele pentru a formula propuneri pentru comunități care pot spori siguranța copiilor și pot ajuta comunitățile locale să prevină, să recunoască și să trateze abuzul asupra copiilor.

Prima etapă a cercetării este un chestionar online în care întrebăm adulții despre forme de abuz asupra copiilor. Chestionarul evaluează următoarele aspecte: ce consideră societatea a fi abuz, cine este considerat responsabil pentru tratarea acestuia sau dacă știm unde să ne adresăm în caz de violență. Chestionarul poate fi completat în perioada 15 martie – 30 aprilie 2021 și așteptăm răspunsuri de la adulți cu vârsta peste 18 ani. Sondajul chestionarului va fi urmat de un sondaj online din punctul de vedere al copiilor, precum și de un focus grup în fiecare comunitate locală din țările participante. Rezultatele cercetării vor fi disponibile pe site-ul Caritas Alba Iulia.

Organizații care participă la cercetare:

 

Completarea chestionarului este voluntar și anonim. Chestionarul este aplicat pe platforma Typeform, regulamentul referitor la gestionarea datelor este disponibil aici. După închiderea cercetării acest raport va fi disponibil pe paginile principale ale organizațiilor participante. Prelucrăm răspunsurile numai în mod agregat, nu colectăm informații individuale sau personale.