Önkéntesbörze a Studium Hub-ban

Közel 150 kíváncsi egyetemista és középiskolás diák szegezte tekintetét és kérdéseit az Önkéntesbörze szervezőire és előadóira a Studium Hub-ban.

A rendezvényt a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a komáromi Selye János Egyetem először szervezte meg az Erasmus+ projekt keretén belül olyan egyetemisták és gimnazisták számára, akik szívesen megismerkednének a helyi civil szervezetek és cégek önkénteskedési lehetőségeivel, valamint örömmel fordítanák szabadidejük egy részét szívből vállalt munkára.

Molnár-Sántha Ágnes, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa elmondta, azzal a céllal szervezték meg a rendezvényt, hogy bemutassák és népszerűsítsék a helyi civil szervezetek és cégek önkénteskedési lehetőségeit, valamint megismertessék a fiatalokkal az önként vállalt munka előnyeit és szépségét. Azt is érzékeltetni szerették volna a fiatalokkal, hogy az önkéntesmunka nem csupán önértékelésüket erősíti, hanem karrierük építéséhez is jelentősen hozzájárul. Hiszen aki önként végzett szolgálatra tud hivatkozni önéletrajzában, annak jelentkezését előnyben részesíthetik a munkaadók. Külföldön nagyra értékelik azon álláskeresőket, akik önkéntesmunka révén szereztek tapasztalatot valamilyen területen. A rendezvény szervezői az itthoni civil szervezeteket és cégeket is arra szeretnék buzdítani: ajánljanak önkénteskedési lehetőségeket a fiataloknak, és részesítsék előnyben azon álláskeresőket, akik önéletrajzukban szívből vállalt munkára hivatkoznak.

Az Önkéntesbörzén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első éves hallgatói, valamint az Electromaros Iskolaközpont osztályai vettek részt, akik négy civil szervezet munkatársaival találkozhattak. A Yuppi Camp, Milvus, Outward Bound és a Gyulafehérvári Caritas mutatkozott be rövid előadások és interaktív tevékenységek formájában a fiataloknak. A játékos aktivitások során a diákok betekintést nyerhettek a fent említett szervezetek munkájába.

A tevékenységek gyorsan eloszlatták a fiatalok kezdeti szégyenlősségét. A standok és a Caritas önkéntességről szóló képkiállítása előtt vidám, érdeklődő csapatok verődtek össze, záporoztak a kérdések, és mind elfogytak az önismereti tesztek az Iránytű a munka világába program pályaorientációs mentorainak asztaláról. Mindebből a szervezők arra következtettek: érdemes lesz börzét szervezni jövőre is.

Tevékenységünket támogatja a Bethlen Gábor Alap. Köszönjük!

Kapcsolódó írások:
A változás te vagy! >>> BŐVEBBEN
Önkéntesbörze >>> BŐVEBBEN
Önkéntesség portfóliókban >>> BŐVEBBEN
Mentortalálkozó Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Kulisszatitkok az önkéntességről >>> BŐVEBBEN