Pedagogii au încercat un joc de societate care promovează voluntariatul

Mulţi profesori, preoți şi mentori de tineret au încercat un joc de societate care promovează voluntariatul în Casa Caritas din Tîrgu-Mureş.

La eveniment au participat specialişti de la Capelania Universitară Iezuită locală, Capelania Universitară Reformată (MIFIKE), Fundaţia Tineri Pentru Hristos, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Sapientia, Liceul Vocaţional de Artă, Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu“, Fundaţia Mâini Dibace, Asociaţia Șansă Pentru Toți, Centrul Pastoral Pentru Familii din Tîrgu-Mureş, Asociația Mișcare de Tabără Yuppi, Outward Bound România, Parohia „Remete Szent Antal” şi Caritas Alba Iulia.

În prima parte a întâlnirii, directorul de departament László Ludescher a întâmpinat oaspeţii. În discursul său de deschidere, a atras atenţia asupra importanţei jocului, care, după spusele lui, ar trebui să formeze o parte valoroasă nu numai în vieţile copiilor şi tinerilor, dar şi în ale adulţilor. Deoarece jocul ne stârneşte bucuria, creativitatea şi abilităţile noastre de rezolvare a problemelor. Iar în timpul jocurilor de echipă, în ardoarea jocului, ne conectăm cu partenerii noştri de joacă aproape imperceptibil, îi cunoaştem mai bine, ne adaptăm şi facem compromisuri, adică ne dezvoltăm şi abilităţile sociale.

Cât de adevărat este aceasta, participanţii aveau să experimenteze în curând. Lujza Fechită, una dintre dezvoltatoarele jocului de societate care încurajează voluntariatul, a împărţit participanţii în patru echipe cu un program distractiv. Echipele s-au aşezat la mese şi jocul a început sub conducerea coordonatoarei de voluntari Gyöngyvér Fekete.

În prima parte a jocului, participanţii au cunoscut tabla multicoloră, pionii coloraţi şi cărţile care conţin oportunităţi de voluntariat. În a doua parte a jocului s-au confruntat cu probleme sociale. Au trebuit să se gândească la soluţii în echipă, apoi să le rezolve împreună cu bonusurile de resurse colectate individual în prima parte a jocului.

Evenimentul s-a încheiat cu o evaluare, în cadrul căreia jucătorii şi-au împărtăşit experienţele şi punctele de vedere. Evidenţiăm două dintre aceste feedback-uri. Potrivit pedagogilor, jocul de societate ar putea fi un instrument bun pentru a scoate tinerii din mediul lor obişnuit şi pentru a-i face deschişi la acceptarea noilor subiecte. În acelaşi timp, jocul ne confruntă cu probleme globale, ne îndeamnă la gândire, la asumarea responsabilităţii, la căutarea soluţiilor şi la acţiune, de aceea doresc să îl încerce şi elevii lor.

Şi oare este distractiv? Atmosfera bună şi veselia au dovedit cu siguranţă acest lucru.

Articol: Júlia Orbán
Traducere: Edith Kerestely, voluntară

Jocul de societate alături de accesoriile sale pot fi descărcate în format imprimabil AICI.

Programul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus+ (2022-1-HU01-KA210-YOU-000081331, Alegeți un card pentru a fi voluntar!). Mulțumim!