Példamutatásból jeles!

Nyomot hagyni mások életében, a szó legpozitívabb értelmében, olyan nemes feladat, melyre mindnyájan képesek vagyunk, csak a hétköznapi rohanásban szinte megfeledkezünk erről és a minket körülvevő, nehéz sorsú emberekről.

A Hagyj nyomot! elnevezésű pályázati kiírásunk épp erről szól, hogy ne hagyjuk magunkat bedarálni a rohanó hétköznapok által és néha lassítsunk, álljunk meg, nézzünk körül, vegyük észre a szépet, értékeljük azt, amink van és adjunk azoknak, akiknek nincs. Ha felnőttként tudunk erre figyelni, akkor kellő példát tudunk mutatni a fiataloknak is. Ez a pályázat pedig épp erre ad lehetőséget, hogy a fiatalok kipróbálhassák, megtapasztalhassák az adakozás, a segítségnyújtás örömét és ezzel példát mutassanak társaiknak.

Mi, önkéntes koordinátorok, az előző kiírásokhoz hasonlóan most is négy megyében, hét városban népszerűsítettük az iskolákban, egyetemeken, plébániákon és más hasonló, kis közösségekben a Hagyj nyomot! elnevezésű karitatív akciónkat.

Ezúttal összesen 24 csapat jelentkezett be, melyből összesen 23 csapatnak, azaz 313 fiatalnak sikerült megvalósítania eltervezett tevékenységeiket.

Csíkszeredában összesen 6 csapat nevezett be, melyből egyikük már harmadik alkalommal vesz részt  a Hagyj nyomot! akción. Az említett csapatokban összesen 74 fiatal vette ki részét a segítségnyújtásból különböző karitatív tevékenységekkel. Voltak, akik az iskolában szerveztek gyűjtőakciót, majd az összegyűlt csomagokat a környéken lévő gyerekotthonokba szállították. Mások ugyancsak gyerekotthonokba látogattak el, ahol közös tevékenységgel és karácsonyi dalokkal sikerült egy kis ünnepi hangulatot varázsolni. Akadt olyan csapat is, amely a városban lévő, sérülteket foglalkoztató nappali központba látogatott el és énekszóval tette szebbé az oda járó fiatalok napját. Az akciók során voltak, akik adventi koszorút készítettek, tartós élelmiszert gyűjtöttek vagy éppen tűzifával segítettek idős rászorulókat.

Gyergyóban 2 csapatban összesen 28 fiatal nevezett be. Egyikük az előző fordulóhoz hasonlóan az idén is időseket látogatott meg, ezúttal a fiatalok apró asztali díszeket készítettek ajándékba, melyeket személyesen vittek el, ezzel is üzenve az időseknek, hogy nem feledkeznek meg róluk. A másik csapat a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó szárhegyi gyerekotthonba látogatott el, megajándékozva őket tartós élelmiszercsomagokkal, melyeket ők maguk gyűjtöttek össze.

Marosvásárhelyen 4 csapatban összesen 41 fiatal nevezett be, melyből 1 csapat szintén harmadik alkalommal tért vissza hozzánk. Ezúttal többszöri alkalommal látogattak el egy idősotthonba, időt szentelve a bentlakókra és egy kis karácsonyi műsorral kedveskedve nekik. Két másik csapat gyerekotthonokba látogatott el, ahol nagyon sokszínű csapatjátékokkal tették színesebbé a gyerekek napját és egy kis házi süteménnyel is kedveskedtek, amit ők maguk készítettek. A negyedik csapat a kebelei iskolába tett látogatást, ahol játékokkal, meseolvasással és bábelőadásokkal tarkítva igyekeztek közelebb hozni a gyerekeket a mesevilághoz. Ezt követően segítettek annak leszervezésében, hogy a gyerekek a karácsonyi könyvvásárra eljussanak, majd egy utolsó találkozáskor az általuk összeállított karácsonyi csomagokkal lepték meg őket.

Sepsiszentgyörgyön 3 csapat nevezett be, melyből 2-nek sikerült megvalósítania az akcióját. Az egyik csapat ruhákat gyűjtött néhány roma család megsegítésére, melyeket egy látogatás során adtak át nekik. Egy következő alkalommal családi nap megszervezésében vettek részt, majd harmadik akciójuk során egy szegény bácsinak vásároltak alapélelmiszert. A másik csapat a saját iskolájában szervezett egy játékokat gyűjtő akciót, melyeket az egyik helybéli óvodának ajándékoztak.

Petrozsényben 3 csapat, azaz összesen 24 fiatal vett részt különböző akciókkal. Az egyik csapat a helyi nappali központ gyerekeivel készített közösen egy-egy megszemélyesített virágcserepet, melybe magokat ültettek. Minden gyerek hazavihette a sajátját. A fiatalok célja az volt, hogy a gyerekeket ráneveljék a természet iránti szeretetre és a felelősségvállalásra. A másik csapat akciója szintén nevelő és figyelemfelkeltő jellegű volt, hiszen a városban a környezetvédelemmel, tisztasággal kapcsolatos figyelmeztető táblákat helyeztek ki, ezáltal próbálták felhívni a lakósság figyelmét a környezet tisztaságának a fontosságára. A harmadik csapat pedig kisgyerekekhez látogatott el, különböző programokkal készülve.

Székelyudvarhelyen 6 csapat, összesen 130 fiatal ügyeskedett azon, hogy apró, kis nyomot hagyjon, örömet szerezzen másoknak az adventi időszakban. Számtalan ötlettel és színes programokkal készültek az időseknek, egyedül élőknek, hajléktalanoknak, gyerekeknek. Megajándékozták, segítettek a tanulásban és játékos, illetve kézműves délutánokat szerveztek a gyerekotthonban levő és napközi otthonba járó, hátrányos helyzetű gyermekeknek. Nem feledkeztek meg ugyanakkor a hajléktalan sorban élőkről sem, társasjátékestet szerveztek a hajléktalanszállón vendégeskedőknek, illetve megajándékozták őket. A nyomot hagyó fiatalok az idős és egyedül élő személyekre is figyeltek, adventi koszorúval, énekükkel ajándékozták meg őket, majd közös imával tették meghittebbé a találkozásokat. Egyik csapat Szent Imre tanításaiból készült előadásával látogatott el az idősotthonokba és szerzett vidám, meghitt pillanatokat az ott élő időseknek.

Az apró és kedves gesztusok pozitív erejét is népszerűsítették a fiatalok, mivel igemorzsákat tartalmazó kis üvegeket helyeztek el a boltok polcain, ezzel szerezve kedves pillanatokat az üzeneteket elolvasó vásárlóknak.

A csapatok csodálatra méltó munkáját mi is meg szerettük volna jutalmazni, így nagyon igyekeztünk hasznos és szórakoztató ajándékokat kitalálni. Az ajándékozás ezúttal is nagyon változatosra sikerült. Volt, aki pizzázást, mások csapatjátékokat, társasjátékokat, bowlingozást, könyveket, megszemélyesített tárgyakat, színházjegyeket, csapatépítőt nyertek, illetve voltak, akik a szabaduló szoba izgalmait próbálhatták ki.

Mindezt támogatóink tették lehetővővé, amit ezúttal is hálásan köszönünk nekik!

Idén támogatóink voltak:

Csíkszererdában: Bowling Club Csíkszereda, Time Trap Escape Room, Caritas Logisztika, Don Poppy Csíkszereda

Marosvásárhelyen: Segítők Baráti Köre Egyesület és egy kedves, magát megnevezni nem akaró marosvásárhelyi kolléganőnk

Székelyudvarhelyen: a Caritas hátrányos helyzetű gyermekek délutáni oktatásáért felelős programja, a Caritas Családsegítő Szolgálata, a The Spirit Factory és a Septimia. Köszönjük ugyanakkor a Kis Szent Teréz Plébánia segítségét a program népszerűsítésében!

A csapatok által megvalósított akciók nagyon színesek, sokrétűek voltak, a fiatalok nagyon sok rászoruló, hátrányos helyzetben élő embertársunknak segítettek és tették szebbé az ünnepi várakozás időszakát.

Azt mondhatjuk, hogy a Hagyj nyomot! akció évekkel ezelőtt megálmodott célkitűzései beteljesültek. Sikerül felébreszteni a fiatalokban a segítségnyújtás vágyát, és felhívni a figyelmüket arra, hogy nyitott szemmel járjanak, ne fordítsanak hátat a társadalom peremére szorult embertársaiknak. Mi mindig is tudtuk, hogy ezek a képességek megvannak a fiatalokban, csupán egy keret kell, amelynek apropóján bebizonyíthatják mindezt.

Legnagyobb örömünk a program zárása alkalmával az, hogy a résztvevő csapatok felismerték a tényt, hogy elég egy kis mosoly vagy éppen egy közösen elénekelt dal, hogy szebbé, boldogabbá tegyük embertársaink életét.

A Young Caritas csapata