Pregătirea mentorilor pentru voluntari la Caritas Alba Iulia

Programul de voluntariat al Caritas Alba Iulia a atins un nou punct de reper. Cu ani în urmă, ne-am propus obiectivul de a face voluntariatul la modă prin mișcarea Young Caritas.

De-a lungul timpului am avut acțiuni mai mici și mai mari, prin intermediul cărora am încercat să arătăm că voluntariatul nu este numai util, ci și important pentru societate, se poate face cu bună dispoziție, cu impuls tineresc, cu prieteni și cu valoare exemplară. Ani de muncă au dus la creșterea numărului de persoane care s-au alăturat echipei de voluntari din regiunile noastre. Privind mai departe, am decis că, dacă echipa de voluntari se extinde, mica echipă de coordonatori voluntari va trebui să se extindă și ea. Așa a fost creată ideea de formare a mentorilor, a căror sarcină principală ar fi asigurarea activității profesionale a micilor grupuri de voluntari și menținerea calității muncii cu voluntarii.

Pregătirea mentorilor noștri și a întregii echipe de coordonatori voluntari a fost întreprinsă de trainerii Fundației Talentum din Szeged, care au ani și ani de experiență în acest domeniu, așadar au multe cunoștințe și multă experiență pe care ni le pot transmite. Pregătirea a avut două părți. Prima dată, pe lângă echipa de coordonare, au participat colegi care au lucrat sau vor lucra în viitorul apropiat cu voluntari în programele derulate de Caritas Alba Iulia. A doua oară, echipa a fost formată din colegi, lideri ai echipei de voluntari și reprezentanți ai instituțiilor partenere, pe care voluntarii noștri le vizitează regulat pentru a ajuta personalul instituției. A participat un total de 47 de persoane.

În ambele cazuri, pe lângă revizuirea elementelor statice și dinamice ale managementului voluntarilor, am pus bazele cooperării între mentori și coordonatori, am delimitat în comun responsabilitățile și am convenit asupra unui cadru de lucru comun. Desigur, dincolo de munca grea, au fost jocuri, exerciții utile, conversații intime, activity japonez, expoziție foto și mici surprize. Ținând cont de condițiile locului, am încercat, de asemenea, să ne petrecem timpul liber cu programe utile, astfel încât să ne putem îmbogăți nu numai cunoștințele, ci și experiențele noastre în timpul petrecut aici. Într-o seară, datorită părintelui Leander, am putut vizita biserica numită Kegytemplom. Data viitoare, cu îndrumarea d-lui Bács Béla, am avut o mică plimbare de istorie locală.

Mulțumim trainerilor, părintelui Leander, d-lui Bács Béla, Casei Jakab Antal, organizatorilor și vouă, dragi colegi, pentru entuziasmul și deschiderea voastră, pentru că fără voi acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla! Suntem încrezători că munca noastră comună este de-abia la început și că vom culege roadele în timp!

Puteți vizualiza fotografiile aici și aici.

Fekete Gyöngyvér, coordonator al voluntarilor din Târgu-Mureș

Tradus de către: Szatmári-Köszeghi Asztrid, voluntară în Târgu Mureș