Schimbarea este în tine. Tu eşti în ea?

Un joc de societate care ne motivează la voluntariat va vedea în curând lumina zilei. Caritas Alba Iulia şi Fundaţia „Talentum“ din Szeged colaborează de zeci de ani la implementarea diverselor proiecte. Ambele organizaţii lucrează cu voluntari. Însă, după epidemia cauzată de coronavirus, experienţa comună a arătat că este din ce în ce mai greu să implicăm în mod activ oamenii în implementarea unei acţiuni voluntare. Din această experienţă a apărut nevoia de a dezvolta un instrument prin care se poate comunica uşor cu tinerii, prin care îi putem familiariza cu conceptul şi tipurile de voluntariat, iar prin care îi putem sensibiliza la probleme sociale şi la responsabilitate.

Începuturi
Munca comună a început în toamna anului 2022. Echipa de proiect a fost formată din patru persoane de la fiecare organizaţie. Pe lângă cei trei angajaţi, Caritas Alba Iulia a inclus şi un voluntar vechi în lucrările de dezvoltare. Lujza Fechită face voluntariat încă din copilărie şi după spusele ei, are o relaţie specială cu Caritas. Deoarece acolo şi-a început cariera de voluntariat, crearea unui joc de societate care promovează voluntariatul i s-a părut o oportunitate fantastică pentru a lucra din nou cu foştii ei coordonatori de voluntari. „Îmi place foarte mult să joc jocuri de societate, aşa că am acceptat cu bucurie invitaţia de la Caritas de a mă alătura în procesul de realizare a unui joc de societate“ – a declarat Lujza.

Procesul de realizare a jocului de societate a început în ianuarie 2023 la Szeged, în cadrul primei întâlniri personale de proiect. Această ocazie a fost despre cunoaştere, despre împrietenire şi despre stabilirea bazelor. „A fost foarte inspiraţional pentru mine brainstorming-ul şi jocul comun, căci înainte să definim forma jocului nostru de societate ne-am jucat foarte mult, ne-am inspirat, am cules şi de aici şi de acolo elemente pe care ne-am dori să le revedem în propriul nostru joc“ – a relatat Lujza despre lucrările din primul atelier.

Testerii vorbesc
În urma întâlnirii personale, au avut loc mai multe discuţii online între membrii echipelor de proiect şi a început procesul de testare, în care au fost implicaţi peste 200 studenţi din Transilvania şi Ungaria. „A fost o onoare să fac parte din proces ca şi subiect de testare. A fost plăcut să fiu printre primii care s-au jucat cu acest joc şi să îmi exprim opinia despre eventualele modificări“ – a spus Hanna Hodor, una dintre testeri.

„În timpul primei experienţe de joc am fost foarte curioasă şi entuziasmată, fiindcă era vorba despre voluntariat, care pentru mine este foarte important. Am cunoscut multe dintre aspectele ale voluntariatului pe care şi noi le facem de regulă, dar am putut să mă informez şi despre multe forme noi“ – a povestit Kriszta Istók, o altă studentă care a participat la testare.

„Prima mea impresie a fost că rezumă foarte bine esenţa voluntariatului. Scopul jocului este să îi facă pe oameni să fie interesaţi de voluntariat şi să-l promoveze acesta. Din joc am învăţat că dacă îndrăzneşti să faci activităţi în afara zonei tale de comfort, poţi să te dezvolţi mult mai mult. Aş juca din nou cu oameni care încă nu l-au jucat“ – şi-a rezumat experienţele voluntara Hanna Barti, una dintre testerii jocului.

În procesul de testare, nu doar studenţii au avut un rol proeminent, ci şi profesorii organizatori şi însoţitori, care au avut un rol dublu în testarea jocului de societate: erau prezenți și ca observatori şi ca jucători. „Am încercat ambele roluri. Ca observator, am fost impresionată de acel entuziasm şi bunăvoinţă pură pe care am simţit-o de la tineri acolo și atunci. Scopurile nobile sunt comune practic tuturor: este importantă bunăstarea bătrânilor, sprijinirea celor dezavantajaţi, punerea interesului public înaintea interesului personal. Ca jucător, mi-a plăcut la fel de mult ca şi celor cu douăzeci şi cinci de ani mai tineri decât mine. Exemplele sunt foarte realiste şi este uşor să te cufunzi în ele. În acest joc toată lumea are aceeaşi vârstă“ – a declarat dr. Ágnes Sántha, profesoară la Universitatea Sapientia.

A doua întâlnire de proiect
În luna mai a anului 2023 a avut loc cea de-a doua întâlnire personală a proiectului la Târgu Secuiesc, unde am rezumat rezultatele primelor testări. Pe lângă asta, grupul nostru a putut observa procesul jocului cu metoda acvariului, deoarece şi voluntarii din Târgu Secuiesc au încercat jocul. „Testarea organizată la cea de-a doua întâlnire personală a proiectului a fost un moment definitoriu: a fost emoţionant să văd cum munca noastră, care a durat luni de zile, devine tangibilă şi capătă o formă jucabilă în mâinile liceenilor care l-au testat“ – a povestit Lujza.

La întâlnirea de proiect au prins formă elementele care trebuiau corectate, iar versiunea îmbunătăţită pe baza acestora a fost testată de noi grupuri de liceeni în toamna anului 2023. Cu aceste ocazii aşteptările echipei de proiect au fost îndeplinite: elevii au priceput scopul jocului şi au reuşit să formuleze lecţii pe care i-au considerat utile pentru ei înşişi. „Pe lângă faptul că jucătorii au putut să obţină o mulţime de informaţii despre ei înşişi şi despre colegii lor – de exemplu dezvoltarea empatiei, munca în echipă, comunicarea, cunoaşterea de sine sau importanţa muncii în echipă –, totuşi, pentru mine cea mai mare realizare a fost cunoașterea diversității voluntariatului. Am realizat că există atât de multe probleme care aşteaptă să fie rezolvate şi sunt atâtea situaţii care solicită ajutor în lumea largă, că s-ar putea să conteze și ajutorul meu voluntar în rezolvarea lor“ – a formulat Kriszta Istók.

„A fost o plăcere să văd atitudinea deschisă a elevilor şi jocul lor serios. Reflecţia asupra anumitor provocări sociale, raţionamentul înainte de luarea deciziilor în timpul jocului a dovedit, că elevii înţeleg conexiunile între anumite probleme sociale, sunt capabili să propună posibile soluţii, să le discută şi să ia o decizie comună într-un mod logic şi raţional“– a spus Melinda Sajgó, profesoară la Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu”.

„Îl consider adecvat şi necesar, pentru că n-am mai întâlnit cu un asemenea joc înainte. Este primul joc de acest tip pe care l-am jucat. Te pune pe gânduri, te face responsabilă, te face să te gândești logic, te activează, te invită să lucrezi în echipă şi probabil poate forma şi o comunitate“ – şi-a împărtăşit opinia dr. Csilla Márton, lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai.

Întâlnire de proiect la Gyula
Ultima întâlnire personală de proiect a avut loc în luna ianuarie a anului 2024 la Gyula, unde s-a efectuat o ultimă testare şi am finalizat paşii de distribuire al jocului de societate. „A fost un moment cathartic să vedem impactul pe care l-a avut jocul nostru asupra elevilor la ultima testare: a stârnit o dezbatere despre diferite probleme sociale, a trezit interesul pentru voluntariat şi a inspirat elevii să lucreze în echipă într-un mod altruist“ – a explicat Lujza.

La ultima testare au luat parte elevii de clasa a 12-a din Colegiul Naţional „Bethlen Gábor” din Aiud şi membrii Centrului de Tineret din Gyula. „Pentru mine a fost special să experimentez că am fost importanţi în acest proces, dar şi că oamenii mult mai experimentaţi erau interesaţi de părerile noastre“– a declarat o fată din echipa de la Aiud.

„Dacă ar trebui să descriu procesul de testare într-un singur cuvânt, probabil aş spune aşa: fenomen sau fenomenal. Iniţiază un gând, care de fapt se concretizează atunci când cel care l-a jucat îşi dă seama că deja face voluntariat. Un elev a şi formulat: >>nu sunt sigur că acesta este jocul pe care l-aş juca de mai multe ori<<. Mi-a plăcut foarte mult această formulare, pentru că dacă ne jucăm cu ideea, nici nu trebuie să-l joace de mai multe ori, este suficient dacă îl aplică la nivel social participând la un program de voluntariat. În acest fel, joacă jocul mai departe în 3D“ – a rezumat procesul Edwin Matias, profesorul însoţitor al echipei din Aiud.

Posibilităţi de a încerca jocul de societate
Intenţia echipei de proiect este de a introduce jocul cât mai multor specialişti care lucrează la ONG-uri şi se ocupă cu tineri. Anunţăm două ocazii de a-l încerca în Ardeal: la Casa Caritas din Tîrgu-Mureş, pe strada Mărăşti, nr. 36 pe 8 aprilie de la ora 15 şi la sediul Caritas din Târgu Secuiesc, curtea 41, nr.8 pe 18 aprilie de la ora 15.

Tîrgu-Mureş: Gyöngyvér Csilla Fekete – 0735 735 163.
Târgu Secuiesc: Beáta Bogdán – 0735 735 165.

Programul a fost cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus+ (2022-1-HU01-KA210-YOU-000081331, Alegeți un card pentru a fi voluntar!). Mulțumim!