Tanulás, fejlődés, összerázódás…

Minél több összefűzőn veszek részt, annál inkább megbizonyosodom arról, hogy ennél jobb módja talán nincs is a tanulásnak.Nem volt ez másként most sem, a XIX. Összefűző: Időben! Rendezvényszervezés és időgazdálkodás alkalmával, amely 2023. november 4-én került megrendezésre Kézdivásárhelyen. A képzést Bogdán Beáta önkénteskoordinátor tartotta. Kipróbálhattuk magunkat rendezvényszervezőként, megküzdöttünk az idő szorításával, gyakoroltunk csapatban dolgozni, nevettünk, fejlődtünk, tanultunk, összerázódtunk. Ennél több nem is kell egy tökéletes szombathoz.

A Gyulafehérvári Caritas-nál 2018 óta szerveznek Összefűzőket. Az évek során sok változás, újítás volt ezeket illetően, de végül mindig olyan esemény született, amelyre megérte rááldozni az időnket, amelybe megérte befektetni energiáinkat. Hiszen a képzések által minden alkalommal olyan információk birtokába juthatunk, amelyeket hasznosítani tudunk a hétköznapok közel minden területén. Különösen, ha a téma az időmenedzsment – vagy akár életmenedzsmentnek is hívhatjuk –, hiszen úgy fog telni az életünk, ahogyan az időnket beosztjuk egy adott napon, héten, minden ennek függvénye.

Egy bemelegítő körrel kezdtük a napot, és megtudtuk, ki milyen hangulatban érkezett. Ezt követően egy tesztet kellett kitöltenünk, amely által rájöttünk, hogy az alapossággal és odafigyeléssel rengeteg időt és energiát spórolhatunk magunknak. Első körben a rendezvényszervezéssel foglalkoztunk. Megtanultuk, hogy melyik az az öt kérdéskör, amelyek mentén megtervezhető egy rendezvény, vagyis a „kit-mit-mikor-hol-miért” témaköre. Mindenekelőtt szükség van egy életképes ötletre, konkrét célokra, alapos tervezésre és az erőforrások megvizsgálása után már kezdődhet is a megvalósítás. Fontos, hogy mindig biztosra menjünk. A félreértések elkerülése érdekében célszerű szerződéseket kötni, az anyagi háttérért ajánlatos pályázatokat írni, illetve szponzorokat keresni. Ehhez tippeket is kaptunk, hogy még inkább sikerrel járjunk a cégek meggyőzésében.

Gondolni kell arra is, hogy lesznek útközben váratlan fordulatok, előreláthatatlan helyzetek. Ilyenkor fontos, hogy ne essünk pánikba, próbáljuk meg higgadtan kezelni a helyzetet, és legyünk találékonyak. Az sem ad hozzá a haladáshoz, ha előre stresszelünk. Bízzunk magunkban és a képességeinkben. Ha adódik valami nehézség, képesek leszünk kezelni a helyzetet, és orvosolni a problémát. Az elmélet után, mint mindig, most is a gyakorlat következett. Csapatokra oszlottunk, és minden csapat kidolgozott egy saját ötletet, majd bemutatta a többieknek. Érdekes tervek születtek. Volt minden: erdei séta, filmest, karácsonyi program, divatbemutató, de még fesztivál is.

Ebédszünet után az időgazdálkodással foglalkoztunk. Úgy gondolom, ez mindenki számára központi kérdés: hogyan is osszuk be az időnket úgy, hogy mindenre jusson belőle? Nos, erre különösen nehéz választ adni, hiszen mindenki más és más, és mindenki a magának legmegfelelőbb módot kell kitapasztalja. Viszont van néhány lépés, amelyek segíthetnek: állítsuk fontossági sorrendbe dolgainkat, gondoljuk át milyen feladataink, kötelezettségeink vannak, tűzzünk ki konkrét célokat magunk elé, rangsoroljuk teendőinket, hozzunk döntéseket, mérlegeljük: mi az, ami még belefér, és mi az, amire nemet kell mondanunk, és végül, de nem utolsó sorban, legyünk hálásak magunknak azért, hogy mindezt véghez tudtuk vinni. Nem, egyáltalán nem szégyen büszkének lenni magunkra. Ellenkezőleg. Szükségünk van az elismerésre, és miért várnánk mástól, ha mi magunk is megtehetjük?

Az esemény megszervezését Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala támogatta. Köszönjük!

Barti Hanna,
önkéntes