Több, mint 60 kicsi és nagy gyerek parkolt le nálunk

A Caritas PARKoló elnevezésű rendezvény első alkalommal, ám hagyományteremtő céllal került megrendezésre 2016. május 6-án, közel 70 résztvevővel. A nyílt nap programsorozatának helyszínül a csíkszeredai központi park szolgált volna, de az esős idő miatt födött parkolóvá lett varázsolva a Szent Imre Ifjúsági Központ.

A programokra kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel fogadott a lelkes önkéntesekből, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljaiból és a Caritas munkatársaiból álló csapat. Különböző megállóinkban mindenki megtalálta a számára leginkább szórakoztató, érdekfeszítő tevékenységeket.
A YOUNG PARKolóban a résztvevők kipróbálhatták a nemezelés technikáját, egy kis időre kiváló gyöngyfűzőkké válhattak, különböző mintájú mandalákat színezhettek, illetve szélforgók készítésében bontakoztathatták ki kreativitásukat. Az önkéntesek pedig a gyerekek igényei szerint színes motívumokat festettek a mosolygós arcokra.
A FIATALOK A (SÉRÜLT) FIATALOKÉRT PARKolóba a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatójának fiataljai és munkatársai játékos együttlétre hívták a résztvevőket. A program során az érdeklődők betekintést nyerhettek a fogyatékkal élők mindennapjaiba. A nap fénypontjaként látványos Flashmobba vonták be a programon résztvevőket és a járókelőket.
A STRESSZMENTES PARKolóba betérő fiatalok a családon belüli erőszakról, annak formáiról és ennek a gyerekekre gyakorolt hatásairól kaptak információt, illetve néhány percben nyílt beszélgetésben vettek részt a témával kapcsolatban, ahol kifejthették véleményüket, megoszthatták tapasztalataikat. Ezt követően különleges lehetőség nyílt a speciális részegszemüvegek kipróbálására, amelyek során megtapasztalhatták, hogy tiszta tudattal miként módosulnak az érzékszervi működéseink. A PARKoló utolsó mozzanatában arról beszélgettünk, hogy a különböző magatartásformák, reakciók mögött milyen érzelmek húzódnak meg, hol jelenik meg a feszültség a mindennapokban, hogyan tudják a dühöt fékentartani, illetve különböző módszerek segítségével megelőzni azt.
A program a XII. Hargitai Megyenapok részeként került megszervezésre.

(A szervező csapat)