Vonatozás a magánytól az összetartozásig

A Caritas önkéntestáborának második napján, Gyergyószárhegyen, amíg a fiatal önkéntesek különböző munkapontokon szorgoskodnak, addig az idősek sem maradnak program nélkül.

Péter Róbert szociális munkás, a Caritas munkatársa két óra alatt egy képzeletbeli vonatutazásra kalauzolt el néhány nyugdíjast. A fülkében összeverődött társaság megosztotta egymással az életútját, nehézségét, fájó emlékeiket, a közösség elé tárva a legmélyebb sebeket is. A vonat robogásával a beszélgetés is folyamatosan haladt előre, felidézve, hogy bezzeg annakidején minden más volt, hogy a napszentület a mulatság végét jelentette, vagy, hogy a közös étkezéseknek mekkora értéke volt. Pontosan 48 perc kellett ahhoz, hogy a múlt rossz emlékeit, és a nyugdíjas élettel járó megpróbáltatósokat egy pozitívabb légkör váltsa fel. A megnyílás oka a közösség befogadó ereje lehetett, mivel többször is elhangzott, hogy leginkább az hiányzik a mindennapokból, hogy legyen társaság, hogy legyen őszinte és nyílt beszélgetés, hogy ha kell, lehessen valakinek sírni, vagy éppen az unokákról dicsekedni.

A kor csupán egy szám, valójában az számít, hogy mennyire engedünk a külvilág elvárásainak. Idős emberként nyugodtan lehet búslakodni és számolni a még visszamaradt napokat, azonban tanácsosabb inkább magunkhoz öletni saját életünket, minden fájdalmával és örömével együtt, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy egy közösség is magához ölelhessen.- hangsúlyozza Róbert.

Az utazás végéhez közeledve a jelenlévők megtapasztalhatták, milyen felszabadító érzés kimondani a fájdalmakat és kapcsolódni a másik történetéhez. Jólesik kibeszélni, jólesik a találkozás és jólesik, ha idősként van, amiért csinosan felöltözni és egy kis időre otthon hagyni mind a veteményest, és a csirkéket, mind a magányos búslakodást.

A tábor ideje alatt még bőven lesz lehetőség hasonló találkozásokra, kapcsolódásokra.

Július 5-én 10 órától Gáll Gabriella mozgásfejlesztő vezetésével kerül sor a test és az elme  megmozgatására. Emellett, 17 órától a fiataloknak András Ildikó, az otthoni beteggondozók szakmai vezetője, szociális munkás tart előadást az öregedésről. Július 6-án dr. Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember az Alzheimer- kór tüneteiről, a betegség okozta viselkedésről és annak megértéséről fog előadást tartani 17 órától. Július 7-én 10 órától pedig Balázs Csilla enged betekintést a szenior örömtáncba.

További információk elérhetőek a linkre kattintva: https://caritas-ab.ro/onkentestabor-szarhegyen/

Pintér Anita,
Caritas önkéntes

A Gyulafehérvári Caritas szervezésében, Szárhegy Önkormányzatával partnerségben, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának támogatásával valósult meg a Caritas 20. önkéntestábora. További köszönettel tartozunk azon válallkozóknak, civil tömörüléseknek, akik támogatták a tábor megvalósulását: End-Ibo, Ditrói Pékség, Odorest, Vekker Kávéközösség, Fapicom, Csíki Csipsz, Arbor Vállalkozók Szövetsége, Smart Safety, Caritas Logisztika, Szárhegyi Kultúrház, Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat, Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület.