Week-endul în salvarea vieții
Într-o dimineață frumoasă de toamnă, ne-am propus să ne întâlnim cu un grup de voluntari de la Asociația Caritas Alba-Iulia și să învățăm una dintre cele mai eroice metode de a ajuta și a salva o viață cu prim ajutor. Această înâlnire a durat două zile, sâmbătă dimineață de la 8, până duminică seara la ora 19.
Când am ajuns și echipa s-a reunit, am început să amenajăm camera pentru a ne oferi condițiile potrivite în timpul șederii noastre, am făcut check-in și ne-am despachetat bagajele. După ce toată lumea a ocupat camera sa micuță, a început programul. Coordonatorii voluntari au pregătit o mulțime de jocuri interesante care au entiziasmat echipele.
După ce ne-am cunoscut, a urmat o serie de cunoștințe teoretice ale instruirii, cu Török Bernadett, specialist la Asociația Caritas Alba-Iulia, în calitate de vorbitor profesionist. Cu ajutorul lui Betti, am obținut o perspectivă asupra primului capitol de salvare a vieții, cum ar fi: ordinea corectă a ajutorulu, asigurarea locului de desfășurare, conectarea, verificarea medicală primară (dacă rănitul răspunde sau nu reacționează), ce ar trebui să facem dacă vedem un accident de circulație? Ne-a fost prezentată atât în teorie, cât și în practică, și ni s-a oferit și o misiune de grup unde am putut să încercăm cunoștințele nou dobândite, care s-au dovedit a fi cu adevărat utile pentru toată lumea. Am învățat cum să pansăm o rană deschisă și am practicat resucitarea. Seara după ce am terminat exercițiile și sarcinile, i-am mulțumit lui Betti informațiile și indicațiile date despre prim ajutor, după care a urmat binemeritatul programul liber.
Duminică dis de dimineață a fost deșteptarea. După un mic dejun delicios și cafea, am făcut câteva mici exerciții și jocuri. Întâi am avut un mic joc de echipă situațional în care am rezolvat diferite cazuri mai interesante. La prânz au urmat jocurile de încredere, de care toată lumea a fost foarte mulțumită, deoarece aici este esențial să lucrezi în echipă. După jocuri, a urmat evaluaera în cadru căreia participanții au concretizat ce au învățat, ce a fost nou pentru ei și în ce mai vor să-și dezvolte cunoștințele.
După evaluare, ne-am putut transmite mesaje reciproc sub forma unui joc, care a început prin lipirea unei foi pe spatele tuturor și scrierea mesajelor pe care le-am dorit. Evenimentul s-a încheiat cu o cină, după care a urmat împachetarea și am luat rămas bun.
Mulțumim coordonatorilor voltuntari, că au făcut posibil acestor două zile într-adevăr utile. De un timp, știu și simt că sunt interesată de asistență medicală , și ambulanță. Această hotărâre a devenit și mai puternică în mine în cele două zile.
Sponsorul al evenimentului era Consiliul Județean Mureș. Vă mulțumim!
Györfi Emese, voluntară în Gheorgheni
(tradus de Szatmári-Kőszeghi Asztrid)