A gamifikáció módszerével ismerkedtünk

A gamifikáció, azaz a játékosítás módszerével, valamint a szegedi Talentum Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas által kifejlesztett társasjátékkal ismerkedhettünk meg egy virtuális térben tartott műhelymunka során. Az összejövetelen magyarországi, erdélyi és kárpátaljai szervezetek fiatalokkal dolgozó munkatársai vettek részt abban a reményben, hogy itt szerzett tapasztalataikat beépíthetik pedagógusi, mentori vagy önkénteseket toborzó és koordináló munkájukba.

A „jelentéktelen” játék jelentősége
A találkozó első felében Győri Zoltán játéktesztelő és -tervező tartott előadást a játék fontosságáról, a játékosok lélektanáról, az őket mozgató hajtóerőkről, személyiségtípusokról, a játékosítás módszeréről és mindezen ismeretek felhasználási lehetőségeiről.

„Létfontosságú, hogy az ember időnként olyasmivel foglalkozzon, ami nem létfontosságú” – osztotta meg Mérő László gondolatait a játékok szerepéről a szakember, miközben maga is megfogalmazott néhány alapigazságot: „Mindenki játszik.” „Azért vagyunk játékosok, mert nem tudunk nem játszani.” „A homo ludens a játékos ember, a játékra kapható ember.” „A játék egy önkéntes cselekedet. Játszani nem kell, hanem lehet.” „A játék te magad légy. A játékosítás eszköze te magad légy.” Bizonyítékképpen, mennyire komolyan gondolja főleg ez utóbbi állítását, Kingdomino Zolinak nevezte át magát, és a jelenlévőknek is felajánlotta a névváltoztatás lehetőségét. Így jelent meg Malom András, Hongfoglaló Fanni, Dixit Emese és sok hasonlóan érdekes név a Zoom-szoba ablakaiban. A műhelymunka résztvevői ezen apró gesztus által váltak egy képzeletbeli játék szereplőivé. Különféle kérdésekre is válaszoltak, állást foglaltak, és kapcsolódtak a feldobott témákhoz. Győri Zoltán e gyakorlatok által szerette volna megtapasztaltatni a jelenlévőkkel, hogy mindenkiben szunnyad egy játékos, aki szívesen csatlakozik a játékhoz, ha megadatik számára a szabad döntés lehetősége.

A játékosok személyiségtípusai a HEXAD-modell szerint
A későbbiekben Győri Zoltán a HEXAD-modell szerint mutatta be a játékosok lehetséges személyiségtípusait. Eszerint hatféle játékos létezik: a szabadszellemű, a közösségi, a teljesítő, a filantróp, a játékos és a romboló, avagy az elemző. Hozzátette: senki sem sorolható be tisztán egyetlen kategóriába, gyakoribb, hogy legalább két személyiségtípus jellemzőit viseljük magunkon. Minden személyiségtípust más-más erők mozgatnak. A szabadszelleműt az önállóság, a felfedezés és az alkotás vágya motiválja. A közösségi típus nem annyira a játék, mint inkább a közösségi lét öröméért, magáért a kötődésért játszik. A teljesítő újra és újra túl akarja szárnyalni önmagát, célja a fejlődés. Nála a játék vérre megy. Nyerni akar. A filantrópot a játék célja érdekli: hogyan lehet mások javára válni, nemes célokat elérni önzetlenül. A játékos a jutalomért játszik, a romboló, vagy az elemző pedig változást akar előidézni. A játékosok lélektani hátterének ismeretében megfelelő módon viszonyulhatunk, például a romboló típus provokáló magatartásához, vagy a teljesítő csalódottságához.

Előadása végén a szakember kérdéseket válaszolt meg. A felmerülő témák közt elhangzott, hogy a játékokat érdemes pedagógiai célzattal, pályaorientációs foglalkozások játékosabbá tételére vagy akár az önkéntesmunka népszerűsítésére használni. Bármi is legyen a tét, fontos, hogy a résztvevők szabad választásukból és örömmel játsszanak.

Önkéntességet népszerűsítő társasjáték
Ezt követően Fekete Gyöngyvér, a Gyulafehérvári Caritas marosvásárhelyi önkénteskoordinátora mutatta be a szegedi Talentum Alapítvánnyal közösen kifejlesztett társasjátékot. A Talentum Alapítvány munkatársai B.Balogh Edit és Zsivkovitsné Gyenes Krisztina a társasjáték módszertanát ismertette a résztvevőkkel, illetve azt az online felületet, ahonnan bárki számára letölthető a játék. Mint mondták, a társasjáték megtervezése abból az egyszerű felismerésből született, hogy a fiatalok szeretnek játszani. A szeretetszolgálat aktív önkénteseinek zömét középiskolás és egyetemista fiatalok képezik, és a koordinátorok továbbra is az ifjú korosztályt szeretnék megszólítani, ám ezúttal egy izgalmas társasjáték által.

Mint a legtöbb eszközalapú társasjátéknak, ennek is van táblája, tarka mezőkön színes bábukkal kell lépegetni rajta, kártyák tartoznak hozzá meg dobókocka, és célba is kell érni. A játék közben önkénteskedési lehetőségekkel lehet megismerkedni, és társadalmi problémákkal szembesülni.

Hogyan vonható egy halmaz alá az önkéntesség, a társadalmi problémák és a társasjáték? Milyen újdonságokat tartogat még a játék? Az érdeklődők megtudhatják, ha részt vesznek a társasjáték kipróbálására kitűzött alkalmak egyikén. Marosvásárhelyen április 8-án, 15 órától lehet kipróbálni a játékot a Caritas Házban, a Mărăști utca 36. szám alatt. Kézdivásárhelyen pedig április 18-án, 15 órától lesz erre lehetőség a Caritas székhelyén, a 41-es udvartér 8. szám alatt.

Elérhetőség
Marosvásárhely: Fekete Gyöngyvér Csilla – 0735 735 163.
Kézdivásárhely: Bogdán Beáta – 0735 735 165.

Orbán Júlia

A program az Európai Unió társfinanszírozásával, az Erasmus+ program keretén belül valósul meg (2022-1-HU01-KA210-YOU-000081331, Húzz lapot az önkéntességre!). Köszönjük!