Fiatalokban a jövő

„A megoldást egy olyan forgatókönyv jelentené, amitől a fiatal érezheti, hogy őt komolyan veszik, megtudnák, hogy konkrétan nekik mit is kellene tenniük, hogy sikeres fiatalokká váljanak, önbizalmukat megerősítenék…”

Az ifjúság területén tevékenykedő stakeholderek néhány kiemelkedő alakjával folytathattunk interjút a „Fedezd fel a világodat” Erasmus+  projekt keretében. Így jutottunk el Erős Leventéhez, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) elnökéhez, akit az itthon maradás, illetve elvándorlás pro és kontráiról kérdeztük. Meglátásai kiemelkedőek és különös rávilágítást adnak az adott problémára.

„Kisebbségi létünkből fakadóan erősebbek a gyökereink, az otthoni nevelés és az iskolai oktatás összekovácsol bennünket. Kisebbségi létünkből ugyanakkor hátrányunk, hogy megfelelő oktatás hiányában a fiataljaink a román nyelv elsajátításával küszködnek, ami a munkaerő piacon a versenyképességet akadályozza.” Ugyanakkor az elvándorlást az itthoni egzisztencia megteremtésével indokolta, hisz a rendelkezésre álló állások csupán a minimálbér körüli összeget kínálják.

A fiatalokban a jövő nagy lehetőségét látja, hisz úgy véli, hogy ők egyre tudatosabbak és értik a megoldásra váró problémákat, a változást viszont a munkahelyteremtés és bérek emelése, fiatalok számara nyújtott adókedvezmények jelentenék véleménye szerint.  Ezt azzal indokolta, hogy a fiatalok követik a jobb lehetőségeket, amelyet a nagyobb városok és külföld kínál.

Amiben a koffer segítene, az egy olyan forgatókönyv, amitől a fiatal érezheti, hogy őt komolyan veszik, amiből megtudná, hogy konkrétan mit is kellene tennie, hogy sikeres fiatallá válljon, önbizalmát megerősítené, hisz ez mind hiányzik a jelenlegi tanügyi rendszerből.

Az Erasmus+ programról bővebben itt.