Húsvétra hangolódás az idősotthonban

Tavaly novemberben volt az első alkalmunk megismerni a Caritas keretein belül működő búzásbesenyői Gondviselés Háza idősek otthonát. Azóta is nagyon hálásak vagyunk az önkéntes koorinátorunknak, Gyöngyikének aki szívvel-lélekkel vezetett minket arra az útra, ami által meg tudjuk találni a helyünket ebben a környezetben.

Először kicsit tartottunk attól, hogy milyen lesz a kommunikáció közöttünk és az idősek között, illetve féltünk a negatív visszajelzésektől. Meglepetésünkre azonban abszolút pozitív volt már az első találkozás is velük. Annyira jó érzés a társaságukban lenni és érezni, hogy mennyire várnak bennünket.

Azóta már rengeteg közös emlékkel gazdagodtunk: nőnap alkalmával körmöt festettünk a hölgyeknek, együtt rajzolunk-színezünk, aki nyitott rá táncolunk, énekelünk, játszunk együtt. Temérdek dolgot tudnék felsorolni, mit tanultam tőlük ez alatt az öt hónap alatt, pedig havonta egyszer találkozunk, ami nem is olyan sok idő.

A tíz fős önkéntes csapatunkat két csoportra osztottuk és általában havonta kétszer járunk ki hozzájuk hétvégén. Ők mindig tudják előre, mikor érkezünk és nagy mosollyal várnak bennünket minden egyes alkalommal. Azt a szeretetet, amit akkor érzünk, sajnos nem tudom szavakba önteni, de a társadalom nem is gondolja, hogy mekkora lélek lakozik az idősödő generáció szívében.

A legutóbbi alkalommal húsvétra készülvén, piros és zöld tojásokat festettünk, minden ott lakónak egyet. Nagyon boldogok voltak, különleges érzés volt ez nekük. Később nosztalgiáztunk picit. Mindenki, aki épp meg szerette volna osztani a kedvenc húsvéti emlékét vagy süteményét, azt izgalommal hallgattuk, közben táncoltunk és vicceket meséltünk.Végezetül egy önkéntes társam felolvasott egy nagyon szép húsvéti mesét is.

A tapasztalatom az, hogy amióta rendszeresen látogatjuk őket és közös beszélgetőköröket tartunk, azóta egyre több barátság alakult ki az otthon lakói között. Befejezésképpen csak azt tudom mondani, hogy hálás vagyok az ott töltött pillanatokért és mindenkinek azt szeretném tanácsolni, hogy nyissanak az idősödő generáció felé, mert azt a szeretetet, amit ők adnak az ember csak általuk tudja megtapasztalni.

Fancsali Gizella,
önkéntes