Karácsonyi cipősdoboz-válogatás Marosvásárhelyen

A Gyulafehérvári Caritas önkéntesei önzetlen munkával, rászoruló gyerekeknek szánt karácsonyi cipősdobozok kiválogatásával ünnepelték az önkéntesség világnapját december 5-én Marosvásárhelyen. A szívből jövő munkát vállalók a Triplast cég tágas raktárhelyiségében pakolták le a Németországból érkező teherautó ünnepi rakományát.

A pompás csomagolású ajándékokat Dieter Schmidt és Valker Jabs, a Humedica Nemzetközi Segélyszervezet munkatársai személyesen adták át a Gyulafehérvári Caritasnak. Dieter Schmidt elmondta: az év közepén, amikor az emberek többsége még nyaral, a segélyszervezet önkéntesei már díszcsomagolással látják el a rendelkezésükre álló, egyszerű cipősdobozokat. Szintén önkéntesek tervezik meg azon teherautók útvonalát, amelyek fölveszik, majd Bavaria térségének gyűjtőpontjaira szállítják a díszes dobozokat. Itt, a Humedica Egyesület munkatársai újabb önkéntesek segítségével egyenként nézik át, és ha szükség, csomagolják újra a sérült vagy szakadt dobozokat. A gyűjtőpontokról iskolákba és óvodákba juttatják el a tárolóeszközöket, ahol nagylelkű gyerekek és családjaik saját háztartásukból származó édességgel, játékkal, tanszerrel és higiéniai termékekkel töltik meg azokat. A tanintézményekből teherszállító autók veszik föl a csomagokat, és ismét a Humedica Egyesület gyűjtőhelyiségeibe szállítják. Az önzetlen munkát végző emberek újra egyenként vizsgálják át a dobozokat: kiválogatják az oda nem illő tárgyakat, és arra is gondjuk van, hogy az ajándékok megfeleljenek a dobozokon föltüntetett korcsoportok igényeinek. Ezt követően megszervezik, hogy a karácsonyi dobozok időben a világ különféle országaiba jussanak. Óriási logisztikai munka van a háttérben, de szívesen végezzük, mert elsősorban katasztrófa- és krízishelyzetek elszenvedőinek segélyezői vagyunk, munkánk során rémült, szenvedő, reményvesztett emberekkel találkozunk, és felemelő számunkra örömteli gyerekarcokat látni, amint átveszik a nekik szánt ajándékokat”– mondta Dieter Schmidt. A teherautó szállítmányának átadása után a Humedica Egyesület munkatársai a Gyulafehérvári Caritas csejdi gyerekközpontjába látogattak, ahol megtapasztalhatták az ide járó gyerekek kedvességét, közvetlenségét és örömét.

A Humedica jóvoltából a Maros megyei Caritas munkapontjaihoz összesen 1848 darab karácsonyi cipősdoboz érkezett, amelyeket a szeretetszolgálat munkatársai a térség nappali foglalkoztató központjaiban, gyerekotthonaiban és plébániáin fognak szétosztani a szegény sorsú gyerekek és családjaik körében karácsony előtt.

A cipősdoboz-válogatás során átélt emlékeiről Tamás Abigél Annamária önkéntes, a Babeș Bolyai Tudományegyetem Tanácsadás szakának első éves magiszteris hallgatója számolt be.

Köszönjük a Triplast cégnek a raktárhelyiség biztosítását!

Orbán Júlia