Húzz lapot az önkéntességre! Projekttalálkozó Kézdivásárhelyen

A Húzz lapot az önkéntességre! című projekt keretén belül, a szegedi Talentum Alapítvánnyal együttműködésben egy olyan társasjáték került kidolgozásra, mely eszközként felhasználható az önkéntesség promoválására, illetve a társadalmi problémák iránti érzékenyítésre.

A társasjáték kidolgozásának folyamata három olyan személyes projekttalálkozót is feltételez, melyeken a projekttcsapat tagjai közösen ötleteljenek, illetve átbeszéljék a felmerülő kihívásokat. Az első személyes projekttalálkozó 2023. januárjában zajlott Szegeden, ahol a csapat tagjai megalapozták a társasjáték koncepcióját, a második személyes találkozóra pedig 2023. júniusában került sor, Kézdivásárhelyen.

A második szakmai workshop célja elsősorban a januárban megalapozott prototípus kipróbálása volt a szakmai megvalósítók körében, valamint a játékkártyák és a játékmenet tesztelése, illetve az ebből fakadó tapasztalatok megvitatása. A tesztelési folyamatban a kézdivásárhelyi Caritas önkéntesei segítettek: két 8 fős kiscsoportra oszolva játszattuk el a társast, megfigyelve és lejegyezve a játék során felmerülő dilemmákat, nehézségeket, illetve a kijavítandó elemeket. A tesztelés végén hangot adtunk maguknak a tesztelőknek: kifejezhették véleményüket a társasjáték felépítéséről, érthetőségéről, illetve hangot adhattak személyes élményeiknek is.

E tesztelés jó lehetőségnek bizonyult arra is, hogy lefektessük a tesztelési folyamat lépéseit, megvitassuk a tesztelés részleteit, és már előre tekintően átbeszéljük a disszeminációval kapcsolatos gondolatainkat is. Ugyanakkor, a tesztelésen elhangzott észrevételek és javaslatok alapján átdolgoztuk a játékszabályt, a társasjátékhoz tartozó kártyákat, illetve a játéktábla design-ját, így elkészült a társasjáték 5. verziója, melyet a nyári, illetve az őszi hónapok során készülünk tesztelni minél több fiatallal.

A soron következő tesztelések érdekében kidolgoztunk egy tesztelési forgatókönyvet, egy tesztelési naplót és egy értékelő kérdőívet, hogy minél pontosabban tudjuk tárolni a tesztelési folyamat eredményeit úgy Erdélyben, mint Magyarországon.

Összefoglalva, a második személyes projekttalálkozó és szakmai workshop fő motívuma a konkretizálódás volt: izgalmas volt látni, ahogy hónapokon átívelő munkánk kézzelfoghatóvá válik, és játszható formát ölt a tesztelő középiskolások keze alatt.

A program az Európai Unió társfinanszírozásával, az Erasmus+ program keretein belül valósul meg (2022-1-HU01-KA210-YOU-000081331, Húzz lapot az önkéntességre!).  Köszönjük!