Mentortalálkozó Székelyudvarhelyen

„Döntés kérdése minden. Az is, hogy mosollyal, hálával és hittel felvértezve indulsz neki az életnek, avagy sem.” – Oravecz Nóra

Negyedik alkalommal került megrendezésre az önkéntes mentortalálkozó, Székelyudvarhelyen, 2024.03.19-én. Az önkéntesekkel foglalkozó csapat vezetője, Márton Melánia és az önkéntes koordinátorok Fekete Gyöngyvér – Csilla, Veres Réka Orsolya és Bogdán Beáta lelkes, lendületes és sokoldalú hozzáállásukkal és remek szervezőképességeikkel ismét egy hasznos és érdekes találkozót szerveztek számunkra.

Ezeknek az alkalmaknak elsődleges célja a régiók közötti kapcsolatteremtés, tapasztalatcsere, valamint az,  hogy önkéntes mentorként tisztában legyünk kötelezettségeinkkel, a jelenleg aktuális törvénykezéssel, szükséges iratokkal. Tisztában kell lennünk az egész folyamattal az önkéntes toborzástól kezdve, a megfelelő önkéntes kiválasztásán át, a mentorálási folyamatokkal, ellenőrzéssel, visszajelzéssel, alkalmanként pedig az elengedéssel. Minderre szükség van ahhoz, hogy a programjainkban dolgozó önkéntesek biztonságosan és hasznosan tudják végezni értékes munkájukat és ebben segíteni tudjuk őket.

De a koordinátoraink mindig gondoskodnak arról, hogy a száraz elméleten kívül érdekes és hasznos információkkal is bővíthessük ismereteinket, valamint játékos vagy akár megdöbbentően fordulatos drámajátékokkal, színes programokkal fűszerezik az eseményt.

A mai napon az előző évhez hasonlóan egy – a szakmai munkánk során, de a mindennapi életünkben is – lényeges témában, a Döntés művészete témakörben tartott nekünk előadást Dósa Zoltán pszichológusA Babeș – Bolyai Tudományegyetem udvarhelyszéki kihelyezett karának vezetője évek óta foglalkozik a döntés pszichológiájával és hatékonyságával. A legfrissebb kutatási eredmények alapján vázolta fel nekünk a döntések hátterét, a döntéshozatal stratégiáit, eszközeit. Humorérzéke és élvezetes előadásmódja révén a téma fontossága mellett, sokunk számára egy gondolatébresztő kikapcsolódás is volt ez a néhány óra.

Az ebédszünet után újabb izgalmakban volt részünk, amikor Bekő-Fóri Zenkő, ifjúsági mentor a Gyulafehérvári Caritasnál, illetve színész, aki jártas a drámapedagógiában is, egy érdekes játékhelyzetbe vont be minket. Olyan helyzetben találtuk magunkat, amelyben nyomás alatt kellett minél gyorsabban döntést hoznunk mások sorsa felett, relatív kevés információ birtokában. Megtapasztalhattuk milyen érzés ilyen végzetes döntés meghozatala egyénenként és milyen érzés, ha csoportban dolgozunk. Ez a nehéz feladat vegyes érzelmeket váltott ki a társaságból, de alkalom nyílt a feltörő érzelmek, gondolatok átbeszélésére is. Zseniális volt, köszönjük.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian szereztünk új ismereteket és mélyítettünk el meglévő tudást is a mai alkalom során. Közös célunk, hogy híd lehessünk az önkénteseink és klienseink között oly módon, hogy mindenki áldásként élhesse meg ezt a kapcsolatot.

Hodor Délia