Mosoly az arcokon, öröm a szívekben

Lelkes készülődéssel és pici lámpalázzal indultunk be a játszóterembe, ahol fürkésző tekintettel vártak már a marosvásárhelyi Neuropszihiátria osztályra beutalt gyerekek.

Ahogy megjelentünk gitárral a kezünkbe, még mielőtt elkezdtük volna a kis karácsonyi dalokat énekelni, az egyik kislány megszólalt “Én nem szeretem ezeket a dalokat!”, aztán amire a kis előadásunk végére értünk és ünnepélyesen átadtuk a gyerekeknek a cipősdobozokba elrejtett karácsonyi ajándékokat, a kislány őszinte gyermeki mosollyal az arcán szaladt hozzánk és felkiáltott, hogy “Most már nagyon-nagyon szeretm ezeket az énekeket!”
Úgy gondolom, hogy ez mind számomra, mind az önkénteseink számára egy meghatározó pillanat volt, azt üzenve nekünk, hogy érdemes ezt a munkát folytatni.
Hasonló élményekkel gazdagodtunk a 2-es gyerekosztályra való látogatásunkkor is. A kis önkéntes csapat miután szétválogatta a csomagokat korosztály szerint, izgatottan lépett be a kortermekbe, hogy átadja a gyerekeknek az ajándékokat. Mindenik teremben pillanatok alatt megtört a csend és megtelt élettel, amikor a gyerekek elkezdték kibontogatni a csomagokat.
Itt is akadt egy kislány, akinek nem is találhattuk volna jobban el az ajándékot, hiszen tele volt az édességek és játékok mellett apró ékszerekkel a csomag. Ő pedig ízig vérig igazi kislány volt, aki imádja az ilyesmit. Rögtön elkezdte magára akasztgatni a karkötőket, gyűrűt, a hajába biggyeszteni a kis csatokat és hajpántot, aztán egyszer komolyan megszólalt, amikor a sampon került a kezébe, hogy “Anya, ezt neked adom”.
Mosoly az arcokon, öröm a szívekben. Így jellemezném ezt az akciót, amikor is önkénteseink átadták az ajándékokat rejtő kis dobozokat a marosvásárhelyi Emmaus valamint Lidia gyerekotthon kis lakóinak. Minden gyerek kicsi és nagy egyaránt hatalmas kiváncsisággal bontogatta ki a dobozokat és nagy örömmel nézegették az ajándékokat. Volt aki ruhát talált, játékokat, édességet, vagy éppen tanfelszerelést, irószereket, füzeteket, és mind mind olyan kedvességek amelyek hasznos részei lehetnek a mindennapokban. Jó érzés volt látni, ahogy egymásnak mutatták az ajándékokat, örvendeztek nekik. Mosoly volt az önkéntesek arcán látva, hogy minden gyerek számára az ünnep kellemesebben telhet.

Fekete Gyöngyvér, önkéntesek koordinátora, Marosvásárhely