Önkéntestábor Szárhegyen

Huszadik alkalommal, huszadik helyszínen szervez önkéntestábort a Gyulafehérvári Caritas. Az idei helyszín Gyergyószárhegy és hozzá tartozó Güdüc, az időpont pedig július 3–8. A cselekvő szeretet jegyében tevékenykedik hatvan, a szélrózsa minden irányából érkező önkéntes, és többek között a güdüci közösségi ház környékét teszik rendbe, a hidegkúti pihenőhelyet szépítik, szárhegy központjában hagyják kezük nyomát…

A táborozók előadásokon, kulturális és szabadidős tevékenységeken is részt vesznek, közösséget építenek. Tanulni is szeretnének, idős güdüci asszonyok ismertetik meg velük a gyógynövényeket, táncoktatók a tánclépéseket, építész a kultúrtájat, az örökséget, sőt még csillagnézésre is lesz lehetőség.

Az önkéntestábor nem csak a fiataloknak, nem csak a táborlakóknak szól. Minden napra jut olyan rendezvény, amely a helybéli és környező településen élő személyeket szólítja meg. Az alábbiakban ezek ismertetése olvasható.

Július 4-én, kedden 10–12 óra

Nyugdíjasok bolygója – tematikus foglalkozás nyugdíjas személyeknek:

Helyszín: Szárhegy, Kultúrház, Cika terem

Csoportvezető: Péter Róbert szociálpedagógus, szociális munkás

Szeretettel várják a szárhegyi, illetve környező településeken élő nyugdíjas korúakat.

Idős ember nem vénember, vannak tervei, minden nap reménykedik valamiben és bizony, életének része a nehézség is. Egyedül sírni is szaporátlan, jó a társaság, ha már nem bírjuk cérnával. Akinek igénye van egy jó társaságra, közös kikapcsolódásra, magányűzésre, azt várják július 4-én 10–12 óra között a szárhegyi művelődési ház Cika termében.

Július 5-én, szerdán 10–12 óra

Átmozgató ülőtorna a testnek, karbantartó torna az elmének

Helyszín: Szárhegy, Kultúrház, Cika terem

Csoportvezető: Gáll Gabriella mozgásfejlesztő

Szeretettel várják a szárhegyi, illetve környező településeken élő nyugdíjas korúakat.

Test- és agytorna szerepel ebben a kínálatban. Az idősödéssel együtt jár a jaj. Itt fáj, ott szúr, vagy feszít, a végtagok nem engedelmeskednek, a derék megmacskásodik. A csoportvezető abban segít, hogy egyszerű ülő helyzetben hogyan lehet átmozgatni a testet, hogy utána könnyebben tudjanak elindulni. Az ész „berozsdásodása” is a korral jár, egy kis agytorna is szerepel a foglalkozás programjában, mindez csapatban jókedvvel, hogy hazaérve a test és ész karbantartása könnyebbé váljon. Tartson ön is velünk, jöjjön július 5-én, szerdán a 10–12 óra közötti foglalkozásra a szárhegyi Cika-terembe!

Július 5-én, szerdán 17–19 óra

Fiataloknak öregedésről

Helyszín: Szárhegy, Kultúrház, Cika terem

Csoportvezető: András Ildikó, az otthoni beteggondozók szakmai vezetője, szociális munkás

Szeretettel várják a szárhegyi, güdüci fiatalokat.

Az idő hamar múlik, egy pillanatra eltelik az élet, megöregszünk. Fiatalként úgy kellene időseinket gondozzuk, ahogyan szeretnénk, hogy majd egyszer minket is gondozzanak – erről szól András Ildikó, a Caritas otthoni beteggondozóinak szakmai vezetője, szociális munkás a július 5-én 17–19 óra közötti előadásában, melyre nagy szeretettel várja a Caritas önkéntestábor résztvevőit és a helybéli fiatalokat is a szárhegyi kultúrház Cika termébe.

Július 6-án, csütörtökön 17–19 óra

Feledékenység vagy annál több? – Alzheimer café nyitórendezvény

Helyszín: Szárhegy, Kultúrház, Cika terem

Csoportvezető: dr. Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember

Szeretettel várják a szárhegyi, illetve környező településeken élő nyugdíjas korúakat, demens családtagot ápolókat.

Feledékenység vagy annál több? – teszi fel a kérdést dr. Kiss Gabriella, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának mentálhigiénés szakembere. Gabriella doktori disszertációjában a szellemi leépüléssel küzdő személyek gondozóinak terhelődését kutatta, az évek során gyűjtött szakmai tapasztalata révén pedig segítségét kínálja azoknak, akik demens hozzátartozót gondoznak, akik saját magukon vélik felfedezni a leépülés jeleit, illetve akik prevenciós jelleggel szeretnének többet tudni a témáról. Előadásában olyan témaköröket taglal, mint az Alzheimer-kór tünetei, a betegség okozta zavaró viselkedés és annak megértése, kommunikáció, személyközpontú gondozás.

Az eseményen interaktív beszélgetésre kerül sor a résztvevőkkel, meghívottak: Scheubeck Szeréna lelkigondozó és Márton Erzsébet szociális munkás, aki az ülőtáncból nyújt ízelítőt az együttlét végén.

Július 7-én, pénteken 10–12 óra

Örömtánc nyugdíjasoknak

Helyszín: Szárhegy, Kultúrház, Cika terem

Csoportvezető: Balázs Csilla senior táncoktató

Szeretettel várják a szárhegyi, illetve környező településeken élő nyugdíjas korúakat.

Nem kell előzetes tánctudás, nem lesznek bonyolult figurák, csak zene és jókedv, melytől a lában maguktól járnak. Balázs Csilla betekintést nyer a senior örömtáncba, amely speciálisan az idős korosztály számára tervezett, kímélő közösségi mozgásforma. Az élmény garantált. Tartson ön is velünk, jöjjön július 7-én, pénteken a 10–12 óra közötti örömtáncra a szárhegyi Cika-terembe!

Táborunk támogatója Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa.