Összefűző! az életmentésben

Egy szép korai őszi reggelen elindultunk, hogy találkozzunk a Gyulafehérvári Caritas önkénteseinek egy csapatával és a segítésnek az egyik leghősiesebb módját tanuljuk meg, mégpedig az életmentést elsősegélynyújtás formájában. Ez a találkozó két napon át tartott, szombat reggel 8-tól egészen vasárnap este 7 óráig.

Amikor megérkeztünk és összegyűlt a csapat, elkezdtük a terem berendezését, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk magunknak az ottlétünk ideje alatt, regisztráltunk és lepakoltuk csomagjainkat. Miután mindenki elfoglalta az ő kis szobáját, kezdetét vehette a tartalmasan összeállított program. Az önkéntesek koordinátorai nagyon sok érdekes csapatösszerázó és ismerkedő játékkal készültek, amely lelkesedéssel töltötte fel a csapatot. Több érdekes energizáló és jégtörő játékot próbálhattunk ki.

Miután jobban megismertük egymást, következhetett a képzés elméleti alapjait bemutató tömb, melynek előadója Török Bernadett, a Gyulafehérvári Caritas szakembere volt. Betti segítségével betekintést nyerhettünk az életmentés első lépéseibe mint például: a segítségnyújtás helyes sorendje, a helyszín biztosítása, kapcsolatteremtés, az elsődleges állapot felmérése (ha a sérült reagál vagy ha nem reagál), mi a teendő, ha közlekedési, vagy autóbalesetet látunk. Miután ezeket a kérdéseket átbeszéltük, csoportos szituációkban is kipróbálhattuk, ami igazán hasznosnak bizonyult mindenki számára.

Megtanultuk, hogyan kötözzünk be egy nyílt sebet, valamint gyakoroltuk az újraélesztést is. Este, mikor befejeztük a gyakorlatozást és a feladatokat, megköszöntük Bettinek a tartalmas és „életmentő” előadást s már jöhetett is a jól megérdemelt szabad foglalkozás.

Másnap kora reggel 7-kor volt az ébresztés. A kiadós finom reggeli meg kávé után rögtön nekiláttunk a kis gyakorlati feladatoknak és játékoknak. Először egy kis szituációs csapatjátékban volt részünk, amelyben különböző érdekesebbnél érdekesebb eseteket oldottunk meg. Délben jöttek a bizalmi és összerázó játékok, aminek mindenki nagyon örült, hisz a csapatmunka itt is elengedhetetlen. A sok játék után jött a kiértékelés, amelynek keretében a résztvevők megfogalmazták, hogy mi az, amit tanultak, ami új számukra és még miben szeretnék tudásukat fejleszteni.

A kiértékelés után egymásnak adhattunk visszajelzést kis játékos formában, ami úgy kezdődött, hogy mindenkinek ragasztottak egy lapot a hátára, amire üzeneteket írhattunk akinek szerettünk volna. Az esemény egy kis finom vacsorával zárult, amelyet rendrakás, csomagolás és hazautazás követett.

Köszönjük a szervezőknek, önkéntes koordinátoroknak, hogy lehetővé tették ennek az igazán hasznos két napnak a megvalósulását.

Már egy ideje tudom és érzem, hogy az egészségügyi, mentőasszisztensi pálya irányába folytatom tanulmányaimat. Ez az elhatározás még inkább megerősödött bennem a két nap alatt.

Köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget Maros Megye Tanácsának, illetve a Bethlen Gábor Alapnak!

Györfi Emese, önkéntes Gyergyószentmiklóson