Schimb de experienţă

Împreună cu coordonatorii de voluntari, între 6-8 februarie am participat la un schimb de experienţă de trei zile la diferite organizaţii civile din Transilvania şi Partium. Scopul drumului a fost să putem arunca o privire la funcţionarea altor organizaţii, la cultura organizaţională, dar poate cel mai important aspect a fost să ne putem împărtăşi experienţele cu privinţă la munca cu voluntarii: ce înseamnă în viaţa organizaţiilor prezenţa voluntarilor, cum se comportă cu ei sau cu organizaţiile asemănătoare la nivel de structură? Am fost atenţi să nu doar primim informaţii despre organizaţiile respective, dar şi noi să ne împărtăşim experienţele, politica de voluntariat, astfel am participat la o convorbire prietenoasă de fiecare dată cu angajaţii sau liderii acestor organizaţii.

La începutul săptămânii am vizitat Centrul de Voluntari din Trei Scaune Sf. Gheorghe, după care am putut să vizionăm munca grupului coordinat de către Crucea Roşie din judeţul Covasna, apoi ne-am dus la Biroul de tineret Pasărea Turul. A fost o experienţă pozitivă să vedem funcţionarea lor, atitudinea lor faţă de munca voluntarilor locali sau celor din străinătate, precum şi despre politica lor internă. Am constatat cu bucurie faptul că respectivele organizaţii comunică continuu, şi încerc să facă realizări împreună.

Următoarea staţie a fost la Cluj-Napoca, unde dintr-o mulţime de organizaţii civile am reuşit să vizităm patru. Prima a fost Fundaţia Creştină Diaconia, a doua la sediul central al Asociaţia Tinerilor Creştini din Parohia Reformată, apoi la Asociaţia Naţională de Tineret Dávid Ferenc, iar în final la grupul organizatorilor taberei Yuppi, unde ne-am împărtășit ideile.

Al treilea popas a fost la Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. Am sosit aici cu mare curiozitate, aşteptând să aflăm cu ce strategii funcţionează organizaţia cu principii asemănătoare organizației noastre. De-a lungul conversaţiilor lungi am învăţat multe lucruri, a fost o bucurie să vedem mehanismele de funcționare a altora şi importanţa muncii depusă de voluntari.

Dorim să le mulțumim asociaţiilor-gazdă pentru bunăvoinţa lor şi sperăm să mai avem ocazia de a reîntâlni.

grupul coordonatorilor de voluntari

(tradus de Botond Teklesz)