Tábornapló 1. – Ráhangolódás

Vasárnap reggel a marosvásárhelyi Caritas Ház elől indultunk Szelterszfürdőre, az önkéntesek nyári táborába, amelyet immár tizenkilencedik alkalommal szerveztünk meg. Kanyargós utakon, fenyvesekkel övezett gyönyörű környezetbe érkeztünk, ahol friss a levegő, üdítő ásványvízforrás tör fel az udvaron, halk patak csörgedezik a közelben.

A Szent Gellért Alapítvány vendégházának teraszáról csodáltuk mindezt, aztán elfoglaltuk szállásainkat, és hozzáláttunk a berendezkedéshez. Hamarosan kialakítottuk a regisztrációs teret, a sajtósarkot és a Chill Zone-t. Nem volt sok időnk, mert máris érkeztek az önkéntesek, zajlott a bejelentkezés, elkezdődött a köszöntés, programismertetés, majd hangulatoldó, ismerkedő játékokra került sor.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának igazgatója szeretettel köszöntött bennünket, és jó bulizást kívánt. Önkénteskoordinátorként ő maga is számos tábort szervezett, így nem csupán hiszi, hanem meg is tapasztalta, hogy változást előidézni a világban először kicsiben, egyénileg lehet úgy, hogy mi magunk teszünk valamit egy jó cél érdekében.

„A változás te vagy!” – hirdeti az idei tábor mottóját az ajándékpóló felirata, de Bogdán Beáta önkénteskoordinátor is fölhívta rá figyelmünket. A jelmondat szorgalomra buzdítja mindazokat, akik részt vettek már nyári munkatáborainkban, és lelkesíti az újoncokat.

Kocsis András, az önkéntesprogram vezetője elmesélte, az eddigi táborok során elsősorban a munkára helyezték a hangsúlyt: fizikai munkával segítettek azon települések lakóin, ahol a táborokat szervezték, de emellett szórakoztak is. Az idei táborban rendhagyó módon változtattak a munka és szórakozás arányán, ez utóbbi javára.

Egy vidám hangulatú, szórakoztató tábor segíthet megerősíteni kapcsolatainkat a világjárvány után. Időnk legnagyobb részében hegyimentőktől tanulhatunk, meghallgathatunk egy munkavédelmi előadást, kirándulni és strandolni mehetünk, játsszhatunk, filmet nézhetünk, vagy lazíthatunk a Chill Zone-ban.

A mai program ismerkedő játékokkal indult a vendégház ebédlőjében, majd csapatépítő foglalkozásokkal folytatódott a szabadban. Itt több csoport is előadta a Rómeó és Júlia egyik rövid jelenetét többféle variációban. Amint felszínre tört a kreativitás, oszlott a szégyenlősség, és fokozódott a vidámság.

Orbán Júlia

Köszönjük partnereinknek a támogatást: Hargita Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány, aticream, Csíki Csipsz, Harmopan, Odorest, END-IBO, Vekker Kávéközösség, Bethlen Gábor Alap.