Caritas YOUNG

Tavaszi mosolyok

A projekt ötlete elég könnyen jött, mert arra gondoltunk, hogy a legjobb lesz, ha értékesítjük a szép, március 8-i napot, és ha mosolyt csalunk a hölgyek arcára, akik hidegben és nehéz körülmények között dolgoznak.

A projekt megvalósításáért kb. egy héten keresztül dolgoztunk, mialatt néhányan közülünk saját kezűleg üdvözlőlapokat készítettek, mások virágokat alkottak. Az üdvözletek száma 54-re tehető, a virágoké 50-re. Mindenki részt vett, mely kitűnő eredményhez vezetett.

Nemcsak azokat a hölgyeket leptük meg, akik nehéz körülmények, szabadtéren dolgoznak, hanem az idősebbeket is, akik nehéz életkörülménye anyagi okokból ered. A visszajelzések különbözőek voltak, személytől függően. A legtöbben boldogan fogadták a meglepetést, mert furcsa és páratlan volt számukra, hogy szép üdvözleteket, köszöntéseket vagy virágokat kapjanak fiataloktól az utcán. A hölgyek közül egyesek megöleltek és megpusziltak minket, mások visszafogottabbak voltak, és csak köszönetet mondtak.

A projektben 11 önkéntes vett részt, a feladatokat megosztottuk a tagok akarata szerint, így 4-en közülünk a virágokkal foglalkoztak, a többiek pedig kézügyességüket tették mércére, minél több üdvözlőt készítvén.

Számomra a legnehezebb az volt, amikor közvetlenül a személyeket kellett megközelítenem, mert soha sem tudhattam, hogy fognak reagálni, tetszeni fog-e nekik az általunk készített ajándék, vagy hogy átmegy-e a feléjük irányuló üzenet. Például egy nem várt pillanat volt, amikor egy virágot akartam átadni egy szegény öregasszonynak. Ő nem akarta a virágot elfogadni, mert szerinte már túl öreg és nem érdemli meg. Emlékeztettem őt, hogy egy szép nő, aki kedvéért felkészültem, elmosolyodott, és melegen megköszönt mindent. Végül is a felkészültségünknek és a lelkesedésünknek köszönhetően a megmozdulás kitűnően működött, és nincsenek szavaim arra, hogy elmondjam, mennyire jól éreztem magam akkor, amikor a mosolyok és köszönetek özönlöttek mindenfelől.

Végezetül, azt hiszem, hogy megmozdulásunk jó hatással volt a célszemélyekre, mert sikerült emlékeztetnünk őket, hogy minden nőt illik tisztelni függetlenül attól, hogy hol dolgozik, vagy hány éves, és hogy bármikor egy kis gesztus, mint egy virág vagy egy köszöntő szebbé teheti napjukat.

Diana Beța, petrozsényi önkéntes

(fordította Teklesz Botond)