Újra nyomot hagytunk!

Idén ősszel második alkalommal hirdette meg a Hagyj Nyomot! pályázatát a Gyulafehérvári Caritas Önkéntes programja. Ez alkalommal is nagy sikert aratott, hiszen hat régióból (Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Petrozsény) 19 csapat nevezett be akciójával, amelyből 17 sikeresen meg is valósította a tevékenységét.

A karitatív tevékenységeket december 12-ig valósíthatták meg a csapatok, melyet egy rövid beszámolóval zártak. December 14-20. között minden városban zsűri értékelte ki a csapatok munkáit, és jutalomban részesítette őket.

Marosvásárhely
Marosvásárhelyen öt lelkes csapat jelentkezett, ők úgy döntöttek, hogy szebbé szeretnék tenni a gyerekotthonban élő gyerekek ünnepét, fogyatékkal élő felnőttek mindennapjait. A mosoly az arcokon mindenki szívét melegséggel töltötte el. A csapatok kiértékelése során minden csapat nagy lelkesedéssel, örömmel és hálával számolt be az eseményekről.
A zsűri döntése alapján a Mustármag csapat lett az első helyezett, akik Kolozsváron szervezték meg az akciójukat, mely során ellátogattak az AKSZA Ház gyerekei és a Providenta Egyesület házának fogyatékkal élő felnőtt, de gyerekszívű lakóihoz – az ők szavaikkal élve. Itt kis ajándékokat, díszeket készítettek közösen, melyeket elvitték a Várom az Urat! adventi keresztény zenefesztiválra, hogy a gyerekek és fogyatékkal élő személyek fáradságos munkáját értékesíthessék. A lányok így számoltak be a vásárról: Mivel az AKSZA Házból jelen volt az összes szorgos gyerek, mi, az önkéntesek, a Providenta Egyesület asztalánál árultunk, miközben lelkiekben felújulva hallgattuk a keresztény együttesek felemelő dalait. Bár a termékek nem fogytak oly szaporán, mint azt elvártuk volna, sok kis apró örömben és meglepetésben volt részünk. Ilyen volt például az egyik hölgy folyton visszatérő mosolya, ki többször tért vissza egy-egy képeslapot vásárolni, vagy a sok ismerős emberke, kik nagy érdeklődést tanúsítottak tevékenységünk iránt. De mégis a legmeghatóbb pillanat mindannyiunk számára az volt, mikor a mellettünk mézet áruló néni egy WC-papír gurigából készült karácsonyfadíszre 100 lejt nyújtott oda nekünk. Megilletődve próbáltuk elmagyarázni, hogy nem gyűlt össze annyi pénzünk, hogy vissza tudjunk adni, mire a néni válasza:De hát nekem nem kell visszajáró!”. És még egy nagy bödön mézzel is megajándékozta az otthon lakóit. Az így kapott összeget és a bödön mézet nagy örömmel ajánlották fel az AKSZA- és a Providenta Egyesület házának.
Második helyezést kapott a Karácsonyi Jó Tündérek és a Csodabogarak csapata, illetve harmadik helyezést a Segítő kezek csapata. A csapatok nyereménye egy-egy társasjáték-utalvány, ezen kívül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház felajánlásából mindenki részesült egy színházjegyben a januárban előadásra kerülő OLBRIN JOACHIM CSODÁLATOS UTAZÁSA című darabjára, illetve a Mustármag csapat tagjai kaptak egy-egy megszemélyesített pólót is.
Sepsiszentgyörgy
Pénteken, december 16-án zárult a projekt, a csapatok bemutatták tevékenységeiket, a zsűri pedig értékelte és díjazta őket.
A Belevalók csapata óvódás gyerekeknek tartott élmény dús foglalkozásokat. A beszámolóból visszaköszönt, hogy a program teljes ideje alatt a csapattagok nagy összhangban és egyetértésben dolgoztak, ők a Legösszetartóbb csapat címét nyerték el. Nyereményük egy vásárlási utalvány, mellyel kreatív eszközöket szerezhetnek be és készíthetnek közös alkotásokat.
A Kilenceff csapat három különböző akciót hajtott végre: speciális iskolába járó gyerekekhez látogattak, idősotthon lakóinak életét tették vidámabbá, és egy tűzesetben otthonukat elvesztő családnak segítettek. Sokrétű tevékenységeik miatt a Legszínesebb csapat címét adta nekik a zsűri. Nyereményük egy társasjáték-utalvány, a csapat kedvenc társasjátékát szerezhetik be ezáltal.
A Segítünk és védünk csapat hajléktalan személyeket keresett fel, ennivalót biztosítva számukra. A zsűri a Legvakmerőbb csapat címet adta nekik, látva, hogy milyen helyszínekre, milyen mostoha körülmények között élő emberekhez mentek el. Nyereményként pedig ők kapták meg a pizzázást, a zsűri döntése szerint, mivel enni adtak másoknak, egy közös pizzázás keretében erősíthetik tovább csapatukat.
Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklóson három csapat jelentkezett a Hagyj nyomot! elnevezésű pályázati felhívásra. A Bumeráng csapata a Fogarassy Mihály Műszaki Líceum IX.A Teológia osztály tanulóiból állt. A csapat együtt készült az Adventi vásárra: adventi koszorút, gyertyatartót, karácsonyfadíszeket készítettek, és gyertyákat öntöttek. A vásár során befolyt ősszeget felajánlották a Szent Ferenc Alapítvány Szent Anna Gyerekotthon javára, amelyből kisebb ajándékokat, édességet vásároltak. Közösen mentek el és személyesen adták át gyerekeknek az ajándékokat, majd együtt karácsonyi dalokat énekeltek.

A másik csapat neve Helperek, akik a Batthyány Ignác Technikai Kollégium X.A osztály tanulói. Az iskola diákjai között tartós élelmiszergyűjtést szerveztek, hogy támogassák a hajléktalan szállóban élőket. Nagyon sok élelmiszer gyűlt így össze, amit személyesen szállítottak le a csapat tagjai, akik találkozhattak az otthon lakóival, akik nagyon hálásak voltak a diákoknak, hiszen az szállóban működő konyhát több hétre elegendő élelmiszerrel támogatták. A harmadik csapat a Remetei Ifisek csoportja volt. Az ő akciójuk során a remetei betegek és idősek életében szerettek volna nyomot hagyni. A csapat közös erővel gyertyát öntött és díszített az idősek számára. Ez a gyertyaöntés nagyon jó csapatépítő is volt számukra. Több mint 26 beteg vagy idős nénit és bácsit látogattak meg, akiknél énekeltek és megajándékozták a kézzel készített gyertyákkal.
Az akciók után megtörtént az eseményzáró ünnepély is, ahol zsűri segítéségével mindhárom csapat díjazásban részesült. Az első a Remetei Ifisek csapata lett, akik egy csapatépítőn vehetnek részt, a másik két csapat holtversenyben végzett, így mindkét csapat egy-egy társasjáték utalványt kapott az elismerő oklevelek mellett.
Székelyudvarhely
Székelyudvarhelyen három csapat jelentkezett a Hagyj Nyomot! akciónk második felhívására. A csapatok különlegessége az volt, hogy bár nem is teljesen ugyanazokkal a tagokkal, de mindhárom csapatnak voltak olyan tagjai, akik részt vettek az első kiíráson is, így mondhatni tapasztalattal a tarsolyukban vágtak neki karitatív akcióik megvalósításához.
Az Angyalvár csapata a Pro Down Alapítvány fogyatékossággal élő fiataljaival közösen készített karácsonyi díszeket, amelyeket később az Eötvös József Szakközépiskolában értékesítettek és a bevételt átadták a Pro Down Alapítványnak.
Az Igazgyöngy csapata folyatta az első kiírásban elkezdett akcióját és visszalátogattak a máréfalvi Összefogás Háza gyerekeihez, akiket a csapat tagjai által készített adventi koszorúkkal és Mikulás-ajándékokkal ajándékoztak meg. Együtt játszottak, énekeltek, verseltek, majd a program végén a gyerekek rajzban fejezhették ki, hogy hogyan képzelik családjaik körében a karácsonyt.
Mivel az öregotthon lakói nagy örömmel fogadták a Vox Gimiensis csapatát első alkalommal, így a kórus másodjára is visszalátogatott a Református Öregotthon idős lakóihoz. Az idősek terített asztallal, finom csörögével várták a Vox népes csapatát akik ismét dalaikkal örvendeztették meg az otthon lakóit. Az előadás végén az idősek felidézték saját fiatalkorukat és aggódtak, hogy nem kell-e vajon a Vox tagjainak is tizenkét tantárgyból érettségizniük, mint nekik akkoriban..
Így vallanak a csapatok tagjai a Hagyj nyomot! akcióikról:
„Számomra egy élmény volt, hogy megismerhettem ilyen nagyszerű egyéniségeket. Egyrészt megtudtam, hogy szerencsés ember vagyok, hogy egészséges vagyok. Ha tudok mindig nagyon szívesen fogok segíteni az ilyen embereknek az életben.” (Brigi, az Angyalvár csapat tagja)

“Mindenkinek tetszett, tudom, e délután,
Szívesen énekünk, dalolunk ezután
Azt pedig mindenki elkönyvelheti,
Karácsony tájékán jól esett ismeretleneket szeretni”(részlet a Vox Gimiensis rímekbe foglalt beszámolójából)

„Számomra megismerkedni ezekkel a csodás emberekkel olyan különleges élményt nyújtott melyet soha nem fogok elfelejteni. Bennem is nyomot hagyott a kedvesség és a szeretet, amelyet ők tudtak adni nekem. Hihetetlen, hogy mennyi szeretet szorulhat egy emberbe és még csodálatosabb az, hogy miként adják át. Velük munkálkodni, tenni-venni, festeni, rajzolni egy olyan élmény amelyet az ember nagyon kevésszer él át az életében.
Elgondolkodtató, hogy mennyi idő alatt meg lehet ismerni egy csoportot. Tapasztalatom szerint elég egyszer jól szórakozni egy remek kis csapattal, mert akikkel tevékenykedtem mind olyan személyek voltak akik lelkesen és odaadók voltak. Nagyon jó olyan helyre érkezni, ahol nagy, nagy szeretettel várnak és kíváncsi szemmel.
Ajánlani tudom csak mindenkinek, hogy csak egyszer az életben menjen el és töltsön egy délutánt el ezekkel a remek emberekkel, mert nagy szeretettel a szívébe távozik.” (Zsejke, az Angyalvár csapat tagja)

Csíkszereda
Csíkszeredában négy csapat jelentkezett felhívásunkra, melyből végül hárman valósították meg karitatív akcióikat.
A zsűri által a Legcsapatabb csapat elismerést a +Szeb-B-Ifik+ csapata érdemelte ki közösségükért kifejtett tevékenységükért. Az eredetileg bánkfalvi és csíkszentgyörgyi fiatalokat tömörítő ifjúsági szerveződés hosszú múltra tekint vissza a község és a fiatalok mindennapjaiban. A népes csapat igazán sokrétű eredménnyel büszkélkedhetett, hiszen több kisebb és nagyobb akciót sikerült megvalósítaniuk a pályázat időtartamában. A legtöbb gyereket és fiatalt megmozgató tevékenységük a két településen szervezett adventi koszorú-kötés volt, ahol rekord mennyiségű, azaz 150 koszorú készült el. Ez mellett elhagyatott papi sírokat takarítottak, ifjúsági szentmisét és szentségimádást szerveztek, gyerekek felvigyázását vállalták, idős hölgy kertjét ásták fel és segítettek rendet tenni a házban és a ház körül, és egy rossz helyzetbe került családnak segítettek ruha és élelmiszer adománnyal.
„Visszatekintve nagyon hamar eltelt ez az egy hónap, és azt tapasztaltuk, hogy tovább folytatva elindíthatunk egy olyan hullámot ami, ha kell dolgozik, ha kell gyűjt, segít a rászorulóknak. Jó volt látni a meglepődést és az örömet az emberek szemében. Egy mondatot emelnék ki: Van ilyen?? Mióta? – ezt egy idős ember mondta. Hisszük, hogy amit elkezdtünk az nem marad ennyiben és még csatlakoznak hozzánk olyanok, akik tenni szeretnének a falu közösségéért.”(+Szeb-B-Ifik+)

A Legszínesebb csapat címet a zsűritől a nagyrészt csíkmadarasi fiatalok alkotta Segítő kezek csapata nyerte el. Projektjük az Adventi ráhangolódás és adománygyűjtés címet kapta, ami egy igazán nagy eseménynek számított a csíkmadarasi kicsik és nagyok életében. Egész napos programra hívták a szervezők a madarasi gyerekeket és fiatalokat, melyben volt közös rajzfilm nézés, számos színes és érdekes kézműves foglalkozás és folyamatos ellátás forró teával és nassolni valóval. A programot közös énektanulással és ifjúsági szentmisével zárták. A szervezők a rendezvény ideje alatt adományokat gyűjtöttek a csíksomlyói Szent Ferenc Alapítvány gyerekeinek, mely során rengeteg ruha, cipő és játék talált új gazdára.
„Ezzel a programmal örömet akartunk szerezni azoknak a fiataloknak, gyerekeknek is, akik nem tudják úgy megélni az ünnepi időszakot, mint azok akik családban élhetnek, éreztetni akartuk velük, hogy igenis törődünk velük, ők is fontosak, és számítanak. Nekik, Csíksomlyóra juttattuk el az adományokat, és óriási öröm volt látni, hogy nem hiába tettük, amit tettünk. Boldoggá tehettünk más embereket, ezért mi is boldogabbak lettünk. Illetve a madarasi gyerekeknek, fiataloknak is át akartuk adni az Advent üzenetét, velük együtt akartunk hangolódni az ünnepre, és segíteni másokon.” (Segítő kezek)
A Bátor túlélők címet a Szomorú fűzfavigasztalók nevet viselő csapat nyerte el nagy volumenű adománygyűjtési akciójával. Adománygyűjtési akciójukra Csíkszentdomokoson került sor, melyre ruha, játék és iskolai tanszerszer adományokat vártak legfőképp a lelkes csapat tagjai. Nagy meglepetésükre a vártnál háromszor több adomány gyűlt össze. A több mint 100 zsáknyi adományt a csíksomlyói Szent Ferenc Alapítványhoz juttatták el, igazi és példaértékű iskola-szintű összefogás által, ahol diákok és tanárok is kivették a részüket egyaránt.
„Kíváncsian, némi izgalommal vártuk a fejleményeket, és úgy látszott az a bizonyos nap a mi napunk lesz, hiszen már kezdés előtt percekkel közel 10 zsáknyi ruha sorakozott katonás rendben… Meglepetésként ért bennünket a sok segítőkész ember, akik 7 óra alatt megfordultak a gyűjtésen, az egészen apró segíteni vágyó csemetéktől kezdve, idős nénik illetve bácsik adták egymásnak a kilincset.” (Szomorú fűzfavigasztaló csapata)

Járj továbbra is nyitott szemmel és nyitott szívvel, vedd észre a helyzeteket ahol segíthetsz és „lény te magad a változás, amit látni szeretnél a világban”. Mahatma Gandhi

A Young Caritas csapata